Kategorier
Blog Teknologi

Fremtidens Internet?

wires_680_453_80

En ikke helt lille del af EUs program for forskning og udvikling, Horizon 2020, fokuserer på fremtidens Internet. Men mange af forslagene fokuserer på at videreudvikle det Internet vi allerede har adgang til. Behøver det at være sådan?

David Byrne, den skotsk-amerikanske sanger og sangskriver fra Talking Heads har en interessant artikel om livet efter Internet.

Det er ikke så underlig en idé, som den måske kan forekomme at være. Man kan sagtens forestille sig en verden uden det Internet, vi kender. Det kunne være en verden helt uden et verdensomspændende netværk til datakommunikation – en sådan verden har nogle af os stadig en erindring om. Men det kunne også være en verden med en anden slags netværk.

Som Byrne gør opmærksom på, er Internettet bestemt ikke født sikkert – da ARPANet blev til sidst i 1960’erne, fandtes asymmetrisk kryptografi ikke, og de kryptografiske protokoller var stadig i deres verden. Og nu prøver nogle af os på at reparere sikkerheden, mens andre prøver at udnytte hullerne i den. Det bemærkelsesværdige er, at det både er efterretningstjenester, store virksomheder som f.eks. Google og kriminelle, der gør det sidste – de er forskellige sider af samme mønt. Og deres aktiviteter viser at ikke alle er lige på Internettet. Ikke nok med det, selve det at er så forløffende nemt at aflytte kommunikation, viser også at det er forbløffende nemt at ødelægge væsentlige dele af Internettet. Man skal bare angribe dets backbone.

Men “fremtidens Internet” kunne være en helt anden slags netværk, der i stedet var bygget på principper om privatlivets fred og var født helt decentraliseret. Det kunne udspringe af en utilfredshed med det eksisterende Internet.

Imagine this: in a new Internet, we’d still be able to send emails. Academic and nonprofit institutions would still share resources online. Wikipedia and web-based journalism would still exist. But if we can’t be tracked as we are now, a lot would change. Google would lose its primary sources of revenue—ads—and return to being a very good search engine, with a lot fewer employees. The NSA and the other data thieves and collectors would be helpless. No one would have data on countless innocent citizens that could be repurposed to God knows what ends. The Chinese couldn’t hack into the North American power grid.

Men som Byrne påpeger, er der en stor, indbygget træghed som trækker imod sådanne initiativer. Vi har investeret en hel masse midler og tankegods i det eksisterende Internet.

Reassessing what makes us secure might be a start. Real lifelong security comes not from the barrel of a gun or from being able to spy on your fellow citizens like a Stasi informant; it comes with less harsh extremes of wealth and poverty and increased access to health care and education. Embracing the security that comes with a more robust democracy is far preferable to other incentives to change, like all our credit cards becoming worthless or the NSA leaking incriminating webcam pictures of its critics. Before a catastrophic collapse like the one I described comes, let’s find it within ourselves to give up some convenience and become a little more human.

Gad vide om der er en Horizon 2020-mulighed gemt her?

(Visited 48 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar