2014-04-13 14.46.37

pantheon

IMG_1510

Da jeg var i Grenoble tidligere i denne måned, oplevede jeg noget meget specielt. Når en fladlænding fra Danmark ser op på himlen, forventer han/hun at se skyer, men her var der bjerge hele vejen rundt om byen. Jeg endte med at prøve at forevige denne oplevelse af himlen, der møder jorden. Det lykkedes dog nok ikke særlig godt.

Den amerikanske forfatter Eric Weiner skriver om de “tynde steder”. Det er de steder, hvor “himmel og jord mødes”, og de er “tynde” fordi adskillelsen mellem det “jordiske” og det “himmelske” er særligt lille. Udtrykket er oprindelig af keltisk oprindelse.

Mange vil nu tænke på en form for religiøs mysticisme og derfor (forståeligt nok) stå af, men Weiner nævner selv flere særdeles verdslige steder, herunder lufthavnen i Hong Kong, en bar i Tokyo og Powell’s Books i Portland i USA. Det virker underligt at blive stemt til andagt på et sådant sted, men jeg husker selv besøg på det Kongelige Bibliotek og National Library of Scotland som meget anderledes oplevelser end sædvanlige biblioteker. Dette var to store, tyste sale med højt til loftet. De store biblioteker er tynde steder. To andre af de steder, der falder mig ind, er også store, tyste sale med højt til loftet – men de er dog religiøse steder. La Sagrada Familia i Barcelona er et tyndt sted. Eller sådan oplevede jeg det i al fald; kontrasten mellem den halvfærdige byggeplads, jeg så i 1994 og den nu noget mere færdige katedral med de store glasmosaikker og hvælvinger gjorde mig overvældet af sanseindtryk. Jeg kan også huske at Pantheon i Rom var et tyndt sted for mig, da jeg besøgte det for 30 år siden. I år vil jeg se Pantheon igen.

Jeg ville ønske at der var flere af disse steder, og jeg spekulerer på om der mon er nogen i min by.

 

(Visited 375 times, 1 visits today)