Hvad gør mobning ved os? Ét er at skulle leve med at have været mobbeoffer, et andet er at skulle leve med at være den, der mobbede.

I dag kan jeg læse om den meget roste svenske film Gensynet, der er instruktørdebut for Anna Odell. Første halvdel er spillefilmsdelen, hvor Anna Odell (der er født i 1973) spiller sig selv – en dramatisering af en genforeningsfest for hendes gamle klasse, der helst vil glemme at hun blev mobbet, og hvor hun ender med at blive forvist fra festen. Så vidt jeg kan læse mig til, skete dette dog aldrig. Anna Odell blev nemlig slet ikke inviteret, da hendes gamle klasse holdt en genforeningsfest! I anden halvdel opsøger hun de “rigtige” klassekammerater og interviewer dem.

I Information er der i dag et langt interview med Anna Odell, og så vidt jeg kan se, var hendes skoletid et regulært helvede.

Der var seks stole ved hvert bord i kantinen, og pigerne i Annas klasse satte sig hver dag til frokost ved to af dem. Der var ikke plads til Anna. Pige nummer 13. Hvis Anna kom først ned i kantinen, så sagde de andre piger, at bordet var reserveret. Og hvis en pige fra klassen var syg, så var der stadig ikke plads til Anna, så sad der en ’usynlig ven’ på den tomme stol. Og hvis Anna insisterede på at sætte sig alligevel, så rejste de andre sig i flok og satte sig ved et andet bord. Så Anna spiste alene. Hver dag. Stort set gennem hele sin skoletid.

»Hvis jeg så ud som dig, så ville jeg tage mit eget liv. Kan du ikke bare gå hjem og gøre det, det ville være så fandens skønt,« sagde en af drengene altid til hende.

Filmen har premiere i danske biografer i dag, og jeg har derfor endnu til gode at se den – men det skal jeg så afgjort. Ideen med at fokusere på en fest, hvor gamle opgør endelig finder sted, kender vi også fra Thomas Vinterbergs berømte Festen, og Gensynet er allerede blevet sammenlignet med den.

Jeg er selv blevet inviteret til en lignende fest til september, og jeg har lidt blandede følelser om at skulle deltage, når jeg tænker på de ting, der overgik mig dengang i folkeskolen.

(Visited 99 times, 1 visits today)