Kategorier
Blog Det er samfundets skyld Musik

What’s Going On

whatsgoingon

Et af de albums, jeg altid vender tilbage til, er What’s Going On af og med Marvin Gaye. Igen i denne uge har jeg fundet dette album fra 1971 frem og hører ikke de to nye albums, jeg egentlig har fået fat i.

Jeg fandt What’s Going On brugt til ingen verdens penge engang først i 1990’erne på et tidspunkt hvor jeg mest hørte rock, herunder en del metal. Men What’s Going On greb mig og bliver ved med at gribe mig. Albummet er en stor og lidenskabelig Motown-produktion fra Detroit med stort orkester, solide baslinjer, swingende guitar og Marvin Gayes lyse vokal. Man skal ikke lade sig narre af det tilbagelænede, ofte skønhedssøgende lydbillede – for teksterne fortæller en helt anden historie om  arbejdsløshed, politibrutalitet, stofmisbrug, truslen mod miljøet, soldater der drager i krig langt væk, social ulighed, økonomisk krise og en stor følelse af modløshed. What’s Going On er Marvin Gayes politiske album; vemodet og vreden er ikke til at tage fejl af. Et par tekster er præget af Marvin Gayes kristne holdninger, men det kan jeg godt leve med. Tilbage i 1971 tvivlede Berry Gordy på at nogen ville lytte til What’s Going On – det var simpelthen ukommercielt. Før What’s Going On kom der en lang række solide pophits (“I Heard It Through The Grapevine”, “How Sweet It Is To Be Loved By You” osv. osv.) og bagefter kom Let’s Get It On, der indvarslede en mere “lummer” periode i Marvin Gayes sangskrivning.  Men spørger man mig, er det What’s Going On, der er Marvin Gayes ubestridte hovedværk. Mange andre er enige med mig i det; det triste er at albummet nu er blevet kanoniseret ihjel, så de fleste af dem, der roser det,  nu ikke længere hører dets klare politiske budskab.

Sange som “Mercy Mercy Me” og “Inner City Blues” er blandt de sørgeligste sange, jeg kender – for de kunne være skrevet i dag.

(Visited 32 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar