Kategorier
Billeder

Men hvorfor…?

lewkowicz-2lewkowicz-1 lewkowicz-3

En af de nyere fotoserier, jeg har tænkt mest over, er den amerikanske fotograf Sara Naomi Lewkowicz’s skildring af en familie, hvor manden Shane begår vold mod sin partner Maggie. Billederne er ekstremt ubehagelige at se på, men samtidig giver de et helt utilsløret billede af hvad vold i hjemmet er og hvor skræmmende volden er. Som sikkert mange andre har jeg ikke kunnet undgå at spørge mig selv om hvorfor fotografen dog ikke greb ind over for volden i stedet for blive ved med at fotografere.

I et interview siger Sara Naomi Lewkowicz dette:

When people say to put the camera down and help, I want to ask them ‘How?’ I’d already called the police. Is it that they want me to physically intervene? Is it that they want me to tell him, ‘Hey, don’t do that’? Is it that they want me to hit him in the head with my camera? Everybody likes to congratulate themselves on their own theoretical heroism but the guy was enraged. There was a whole bunch of people in that room trying to calm him down and it just made him angrier. The more they tried to talk with him, the more wound up he got.

Jeg er helt enig med Sara i den vurdering. Shane stoppede jo end ikke, selv om han måske kunne indse at hans udåd ville blive dokumenteret og ville få mange mennesker til at foragte ham. Det raseri, der kaprede ham, var ganske enkelt for voldsomt. Og samtidig var det netop den kombination af nærvær og professionel distance, som en god fotojournalist har, der gjorde det muligt at dokumentere volden i hjemmet og hvad den gør ved mennesker.

(Visited 35 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar