Politiske kommentatorer uden politik

politiskspil

Jeg er træt af de politiske kommentatorers rolle. Det hele ser ud til at være begyndt i USA, og her er de politiske kommentatorer fra især Fox News for længst blevet kendte (og ofte også berygtede). Man kunne måske forestille sig, at de pågældende politiske kommentatorer tænkte på deres gerning i medierne som første skridt på vej til en egentlig politisk karriere, men sådan er det ikke.

En af de seneste års mest kendte skikkelser herhjemme er Henrik Qvortrup, der gik  fra en stilling som Anders Fogh Rasmussens pressechef (dvs. spindoktor) til at være chefredaktør på Se og Hør – og derfra til at være politisk kommentator på TV2 News. Umiddelbart virker det underligt, at nogen kan foretage disse jobskift, men i virkeligheden er det helt oplagt. Det virker som sagt også underligt, at politiske kommentatorer ikke vil gå ind i politik, men heller ikke dette er egentlig underligt.

Qvortrup siger det helt ligeud i et interview i DSBs blad Ud og Se, og citatet dukker op igen i en skarp og præcis kommentar i Information fra Lasse Jensen:

Jeg har jo aldrig interesseret mig for substansen i politik. Tanken om at beskrive en arbejdsmarkedsreform, studere detaljerne i et forlig eller læse en finanslov gør mig træt […] Politik er staffage, udenomsværker, taktik. Jeg interesserer mig for skæbnerne, menneskene, dramaerne, spillet, alt det ikke-kedelige…

Udtalelsen fra den nu berygtede Qvortrup er meget sigende for mediernes dækning af politik. Politik har til formål at ændre på (eller forhindre ændringer af) samfundsforholdene, men netop dét aspekt er “kedeligt”. Derfor ender mediedækningen med at blive en beskrivelse af politikerne og hvad politikerne gør, ikke af de samfundsforhold de tager stilling til. Prøv at sammenligne med sladderblade som Se og Hør – der står en hel masse om hvad f.eks. skuespillere og musikere foretager sig i deres privatliv, men forbløffende lidt (ja, måske slet intet) om teater, film eller musik.

Sammen med det stærkt øgede fokus på meningsmålingerne fører den politiker-centrerede dækning af politik (eller mangel på dækning af samme) til at alle begynder at tænke på politik som et spil, der skal vindes. Meningsmålingerne bliver til en rapport om den aktuelle stilling i spillet. De egentlige problemer i samfundet – krig, den globale opvarmning, sociale uligheder osv.  osv. – er gledet i baggrunden. De politiske kommentatorer er i virkeligheden blot endnu en afart af sladderjournalister, og det er derfor lige så usandsynligt at politiske kommentatorer går ind i politik som det er at sportsjournalister prøver at komme på landsholdet.

(Visited 60 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar