Kategorier
Etiske fordringer Menneskerettighederne

En sand amerikaner

bhuiyan

Mark Stroman var en arbejdsløs stenhugger fra USA med stærkt højreorienterede holdninger. Efter terrorangrebene i USA den 11. september 2001 ville han hævne sig ved at skyde arabere, og han gik på hævntogt i lokalområdet med sine skydevåben. Stroman nåede at dræbe Vasudev Patel, der var fra Indien, og Waqar Hasan, der var fra Pakistan. Det tredje offer, Rais Bhuiyan fra Bangladesh, overlevede helt mirakuløst. Han blev udskrevet dagen efter attentatforsøget –  ikke fordi han havde det godt, men fordi han ikke kunne betale for at være på hospitalet. Da opdagede Rais Bhuiyan bagsiden af det amerikanske samfund.

Den helt utrolige del af historien er at Rais Bhuyian startede en kampagne for at forhindre at Mark Stroman blev henrettet. Det lykkedes desværre ikke. I et interview i New York Times fra 2011 kommer både Bhuiyan og Stroman til orde. Interviewet fandt sted få dage før Mark Stroman blev henrettet i Texas, den delstat i USA der gør suverænt mest brug af dødsstraf.

Rais Bhuiyan siger i interviewet:

I requested a meeting with Mr. Stroman. I’m eagerly awaiting to see him in person and exchange ideas. I would talk about love and compassion. We all make mistakes. He’s another human being, like me. Hate the sin, not the sinner. It’s very important that I meet him to tell him I feel for him and I strongly believe he should get a second chance.

Og Mark Stroman skriver:

Not only do I have all My friends and supporters trying to Save my Life, but now i have The Islamic Community Joining in…Spearheaded by one Very Remarkable man Named Rais Bhuiyan, Who is a Survivor of My Hate. His deep Islamic Beliefs Have gave him the strength to Forgive the Un-forgiveable…that is truly Inspiring to me, and should be an Example for us all. The Hate, has to stop, we are all in this world together.

Når man læser om Mark Stromans baggrund bliver det klart at han (lige som mange andre, der har begået lignende ugerninger) kom fra en kompliceret baggrund præget af stor smerte. Hans mor og stedfar var alkoholikere, han blev mobbet i skolen og udsat for vold i hjemmet. Han udviklede psykiske lidelser som barn og kom tidligt ud i stofmisbrug.

De to mænd nåede at tale sammen én gang, få timer inden Stroman blev henrettet. Der er netop kommet en bog om den både tragiske og enestående historie, og bogen blev anmeldt i Politiken i dag. Jeg kan også se at der formodentlig er en spillefilm på vej.

(Visited 53 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

En kommentar til “En sand amerikaner”

[…] Tilbage i maj måned skrev jeg om den på én gang skræmmende og gribende historie om Rais Bhuyian, der var en indvandrer fra Bangladesh, som i dagene efter terrorangrebene mod USA i september 2001 overlevede et mordforsøg begået af den stærkt højreorienterede Mark Stroman. Stroman havde haft til hensigt at myrde arabere som hævn for terrorangrebene – og fik dræbt to andre mænd, der heller ikke var arabere. Det gribende ved historien er at Rais kæmpede en ihærdig kamp for at få benådet Stroman, der var blevet dømt til døden. Desværre lykkedes det ikke; Mark Stroman blev henrettet den 20. juli 2011. […]

Skriv et svar