Kategorier
Sprog

Udachkuqax*a’a’ch

marie

Ved et af disse underlige tilfælde støder jeg på en nekrolog fra 2008 over Marie Smith Jones fra Alaska, der døde som 89-årig. I 1990 døde hendes søster, og hun var fra nu af det sidste menneske i verden, der talte sproget Eyak. Marie Smith endte sine dage som høvding for sit lille folk – hun var det eneste tilbageværende fuldblods-medlem.

Udachkuqax*a’a’ch er (var?) Eyaks ord for “en lyd der kalder på mennesker fra det fjerne” og var samtidig Marie Smiths egentlige navn på sit helt eget sprog.

Men her slutter historien faktisk ikke. I 2010 ankom den franske studerende Guillaume Leduey til Alaska; det var hans første besøg der nogensinde. Fra han var 12 år gammel havde han lært sig selv at tale Eyak. Siden da har Guillaume Leduey været i gang med at lære Eyak-folket at genopdage sit sprog; han nåede dog aldrig at møde Marie Smith. De sidste mange år af sit liv kunne hun kun tale med sig selv.

(Visited 39 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar