Kategorier
Musik

Sister Rosetta Tharpe

Det gjorde stort indtryk på mig at gense Cold Specks i denne weekend til Northside-festivalen. Jeg glæder mig meget til hendes nye album Neuroplasticity.

Her er et gammelt klip med en anden sangerinde med afrikansk baggrund og en imponerende udtryksvokal vokal og stærkt undervurderede guitarevner, nemlig Sister Rosetta Tharpe fra USA. Jeg kan ikke lade være med at bemærke at Rosetta Tharpe og de øvrige musikere er sorte, mens publikum alle er hvide. Klippet stammer fra en tid, hvor der reelt herskede apartheid i USA.

Rosetta Tharpe var en af de store, glemte pionerer inden for det, vi i dag kalder for rock – hun var en af de første til at fremføre gospelsange i arrangementer påvirket af folkemusik og blues. Hun døde i 1973; først i 2007 blev hun posthumt optaget i Blues Hall Of Fame og først året efter blev hendes gravsted markeret. En skammelig behandling af en af de vigtigste pionerer inden for amerikansk rock, at der skulle gå så lang tid.

Jeg har kun kunnet finde ud af meget lidt om Al Spx’s baggrund, men hun er faktisk ikke vokset op med Rosetta Tharpe og anden amerikansk gospelmusik – Al Spx er fra Canada, ikke USA, og hendes familie er ikke kristen, men muslimsk.

 

(Visited 59 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar