Kategorier
Det er samfundets skyld

Et uafhængigt Skotland

referendum

Den 18. september er der folkeafstemning i Skotland om uafhængighed fra Storbritannien. Hele 200 kendte englændere har skrevet et åbent brev til skotterne om at stemme nej til uafhængighed. Det er engelske notabiliteter som David Attenborough, Stephen Hawking og Mick Jagger. Man har selvfølgelig lov til at lave en sådan opfordring, men jeg synes alligevel at der er noget ubehageligt ved den. Det er som om den igen viser, hvor lidt nogle englændere kender til hvordan forholdene har været i Skotland i de seneste mange år. Fra de år, jeg selv boede der, husker jeg hvordan Skotland blev brugt som en slags prøveklud for britisk politik – især indførelsen af den forfærdelige poll tax i 1989 husker jeg – og hvordan mange skotter faktisk følte sig mere skotske end britiske. Det er lidt påfaldende at nogle englændere nu pludselig begynder at tale om hvor meget de holder af Skotland.

Det var et stort og vigtigt skridt, at Skotland omsider fik sit eget parlament og en vis autonomi efter at den konservative regering efter 18 år endelig blev sat fra bestillingen i 1997. Jeg havde ikke turdet tro at der en dag ville komme en folkeafstemning om uafhængighed.

Jeg er generelt ikke begejstret for de tendenser til separatisme, man ser rundt om i verden. Men i modsætning til Catalonien, der er en af de mest velstående dele af Spanien, har Skotland oplevet samme sociale skævhed i forhold til England som den sociale skævhed, der er mellem Nord- og Sydengland. Den skotske uafhængighedsbevægelse er netop heller ikke en reaktionær nationalisme; de fleste tilhængere af uafhængighed er det ud fra en progressiv holdning som det i sin tid var tilfældet i Irland. Det reaktionære nationalistparti UKip (UK Independence Party) har da også demonstreret imod skotsk uafhængighed. Jeg vil selv håbe at det bliver et ja til uafhængighed i næste måned.

(Visited 86 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar