usa_today

Tilbage i 1989 var jeg i Rusland (der dengang var en del af Sovjetunionen) til min første konference i datalogi. En af de russere, jeg talte mest med, var Alexei, der var formand for organisationskomiteen.

En aften sad vi og talte om hvordan det egentlig var at bo i Rusland. Alle var rigtig trætte af situationen i landet, sagde Alexei. Der er mange russere, der drømmer om at bosætte sig i USA. Men der er jo alvorlige problemer med fattigdom og ulige adgang til sygesikring osv. osv. i USA også, indvendte jeg. Ja, og de bliver også omtalt i tv, sagde Alexei, men ingen her tror på at andre lande skulle have problemer – der har været så megen propaganda i medierne, at alle regner med at medierne lyver. Vi trak på skuldrene og talte om noget andet. I dag bor Alexei i USA og arbejder for Google.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på dette, når jeg læser et indlæg om de russiske medier fra en korrespondent for Washington Post. I medierne i Rusland florerer der mange udlægninger af flystyrtet i Ukraine for nylig, og den ene er mere underlig end den anden. Så hedder det sig at flyet var fyldt med lig, der var en uge gamle da det styrtede. Så hedder det sig at flyet blev skudt ned af nogen, der i en kikkert troede at have set Putins private jet. Så hedder det sig at NATO stod bag nedskydningen. Osv. osv. Og det interessante er at de allerfleste russere køber disse udgaver af sandheden, der mest af alt ligner ekstra fantasifulde konspirationsteorier. Til gengæld hører man i medierne i Rusland ikke den forklaring, at det var russiske separatister der ved en fejl (og med brug af et russisk jord-til-luft-missil) skød ruteflyet fra Malaysia ned.

De russiske medier kan slippe af sted med alt dette, netop fordi der er en tradition for ikke at tro på medierne og fordi de russiske medier udgør et lukket kredsløb.

Det er lidt specielt at opleve en amerikansk skribent pege fingre ad Rusland. Der er ikke mange sammensværgelsesteorier i USAs fremherskende medier, og regeringen har ikke samme kontrol over medierne som det er tilfældet i Rusland, men når jeg har været i USA og har tændt for tv på hotelværelset, opdager jeg hurtigt noget lignende: Resten af verden er væk eller optræder i det omfang, den har med USA at gøre.

Og det er måske også lidt specielt at sidde i Danmark og pege fingre ad USA. Man kunne tro, at det bare var et spørgsmål om stormagter og stormagtsdrømme, men prøv at kaste et blik på mange af de danske medier også.

(Visited 58 times, 1 visits today)