Kategorier
Blog Sindet

Meditation

mindful-ness

Sidste efterår begyndte jeg at meditere; anledningen var nogle psykologsamtaler jeg havde i forbindelse med min mors fremskredne sygdom. De fleste dage får jeg stadig mediteret, men det har desværre ofte været mere fordi jeg vidste at jeg burde end fordi det var en god stund for mig. Nogle gange faldt jeg simpelthen i søvn. Jeg er for nylig blevet foreslået at jeg i stedet skulle meditere om morgenen, og det ser heldigvis ud til at virke bedre. Om morgenen er jeg den eneste, der er vågen, og der er intet der kan forstyrre, ingen jeg skal fortælle at jeg går et andet sted hen i et stykke tid.

Meditation er ikke så meget et spørgsmål om at holde op med at tænke som om ikke at lade sig besætte af tankerne. Der er ikke meget andet i hverdagen, der er så træls som ikke at kunne falde i søvn, fordi tankerne kører i ring. Hovedet er fyldt med underlige, ukoncentrerede tanker, og ingen af dem kan føre til handling. Også forskellige kontraproduktive former for vrede og bekymring belaster kun sindet. Det er de sindstilstande, jeg gerne vil kunne undgå.

Meditation som teknik er blevet noget miskrediteret af ubehagelige pengemaskine-foretagender som Transcendental Meditation, og jeg har også tidligere tænkt på meditation som en form for selvtilstrækkelighed. Men i virkeligheden (!) skal det ikke være sådan. Her kan den rolige stund, hvor man “samler tankerne” (det er vel egentlig den hjemlige betegnelse for meditation?) netop forhindre at man bliver selvtilstrækkelig i stedet for at engagere sig i omverdenen.

(Visited 409 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

En kommentar til “Meditation”

Skriv et svar