Kategorier
Amnesty International Blog Bøger Det er samfundets skyld Menneskerettighederne

En verden uden had

Tilbage i maj måned skrev jeg om den på én gang skræmmende og gribende historie om Rais Bhuyian, der var en indvandrer fra Bangladesh, som i dagene efter terrorangrebene mod USA i september 2001 overlevede et mordforsøg begået af den stærkt højreorienterede Mark Stroman. Stroman havde haft til hensigt at myrde arabere som hævn for terrorangrebene – og fik dræbt to andre mænd, der heller ikke var arabere. Det gribende ved historien er at Rais kæmpede en ihærdig kamp for at få benådet Stroman, der var blevet dømt til døden. Desværre lykkedes det ikke; Mark Stroman blev henrettet den 20. juli 2011.

Siden da har jeg fået læst bogen The True American, skrevet af den amerikanske journalist Anand Ghiridaradas (der har indisk baggrund). Bogen er meget bedre end jeg havde regnet med og jeg vil klart anbefale den; The True American er mere end blot den i sig selv fascinerende historie om hvordan to mænd fra hver sit hjørne af verden med meget forskellig baggrund kom til at stå hinanden nær, selv om den ene oprindelig ville slå den anden ihjel.

I The True American er der nemlig også tydelige ansatser til dels en kritik af det amerikanske sundhedsvæsen, dels en analyse af de sociale forhold i USA, der er med til at skabe og nære hadet. Mark Stroman kom fra en utryg opvækst og kunne ikke blive fastholdt i et arbejde, men røg ud i stofmisbrug og kriminalitet. Og han bar den sociale arv videre til sine tre børn, der alle tre fik samme skæbnen – omend de tog afstand fra deres fars racisme. Kontrasten er Rais Bhuyian, den gudfrygtige og hårdtarbejdende afholdsmand, der bliver udskrevet få dage efter attentatet fordi han ikke kan betale hospitalsregningen. Han bruger de næste mange år på at arbejde hårdt for at afdrage sin gæld og bliver drevet frem af idealer om menneskerettigheder og tilgivelse – men efterhånden som hans karriere i it-branchen tager form, indser han at den outsourcing, hans firma står for, er med til at skabe arbejdsløshed i USA og dermed den sociale nød, der rummer grobunden for racisme.

Det er også interessant at læse om hvordan Mark Stroman også gennemgår en forvandling i løbet af de 10 år, han venter på at blive henrettet. Her er det lige så meget de mange samtaler med den israelske dokumentarist Ilan Ziv (der forlod Israel i protest mod regimets behandling af palæstinenserne og samtidig er barn af en polsk overlevende efter Holocaust), der forandrer ham. Jeg håber at jeg en dag vil få Ilan Zivs film om Mark Stroman at se.

Rais Bhuyian står i dag bag stiftelsen A World Without Hate, der har som sit store mål at være med til at bryde den onde cyklus af had i USA. På denne måde er hans indsats beslægtet med de fine initiativer, Jacob Holdt står bag. Derudover kan jeg se af The True American at Rais har været tilknyttet Amnesty International i USA, og også dét synes jeg selvfølgelig er godt.

Rais Bhuyian har også besøgt Danmark, hvor han appellerede til medicinalfirmaet Lundbeck om ikke at tillade brugen af den medicin, der bruges ved henrettelser i USA. Herunder er en video om Rais’ rejser i Europa.

(Visited 110 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar