inner

I disse dage er jeg begyndt at læse en bog om meditation. Jeg skal ikke røbe hvilken bog, der er tale om – jeg er nemlig stadig ikke sikker på om det faktisk er en god bog trods alle de rosende anmeldelser (jeg har endnu til gode at finde en bog om meditation, der ikke pludselig slår over i hurra-sprog, og jeg frygter at denne bog også snart begynder på hurra-udsagnene). Men én værdifuld tanke har jeg fået fra den.

Mange menneskers indre liv (måske gælder dette for alle mennesker?) udspiller sig som en slags indre dialog med samvittigheden. Nogle gange er det en meget negativ og anstrengende dialog; hvis man på et tidspunkt har dårligt selvværd eller er stresset, kan den indre stemme være direkte uudholdelig.

Her er et eksempel på en dialog, jeg “hørte” tidligere i eftermiddags:

– Jeg orker ikke at lave mere i dag.
– Men hvis du ikke får mere fra hånden i dag, gør du dit arbejde dårligt.
– Jeg har faktisk lavet en del allerede i dag.
– Du kan sagtens lave mere, Hans. Du regnede med at du kunne lave meget mere, men igen har du været alt for ineffektiv. Hvad vil andre ikke tænke om akademikere, der opfører sig så slattent?

Det er en interessant øvelse at overveje hvor meget af det, den “indre stemme” siger, man ville kunne holde ud at høre på, hvis det kom fra en anden person. Nogle gange har samvittigheden selvfølgelig ret, men hvis en af mine kolleger havde sagt det, min “indre stemme” sagde til mig her i dag, var jeg blevet vred. Sådan skal man ikke behandle mig! Men her hvor det var “mig selv”, der talte, blev jeg bare flov over at jeg ikke havde lavet alt det, jeg “burde”. Meditation skal hjælpe os med at få fred fra denne indre uven.

(Visited 97 times, 1 visits today)