AP_iraq_us_bomb_2_sk_140808_16x9_992

Et af de ækleste fænomener for tiden er de bevæbnede fanatikere i Islamisk Stat – IS, ISIS, ISIL eller hvad vi nu kalder dem. Under påskud af at oprette gudsriget på jord myrder og voldtager de sig vej gennem Irak og Syrien. Det er også særdeles bekymrende at borgere fra USA, Storbritannien og såmænd også Danmark lader sig hverve til denne gruppering.

I dag er der et USA-ledet angreb i gang mod IS i Syrien. Det, der bekymrer mig, er om dette vil bringe nogen ændringer til det bedre for den civilbefolkning, der så længe har måttet lide under først Assad-regimet og siden også under diverse religiøse fanatikeres grusomme vilkårlighed.

I The Guardian er der en interessant analyse af denne situation af Chelsea Manning, som tidligere var kendt som Bradley Manning og var udstationeret ved USAs hær i Irak. Manning stod i 2010 bag den store lækage af hemmeligtstemplede amerikanske dokumenter til Wikileaks og fik i 2013 en dom på 35 års fængsel for dette.

Manning er meget kritisk over for bombardementer som strategi og har i stedet disse fire bud på hvad man i stedet bør gøre, baseret på egne erfaringer fra Irak, hvor spiren til IS var de sekteriske bombeattentater:

  1. Gå aktivt imod den fortælling, der bliver lanceret i IS’ rekrutteringsmateriale; IS’s rekrutteringsvideoer er helt kynisk rettet mod desillusionerede unge mænd, der gerne vil udleve drømme om at have magt.
  2. Sæt midlertidige grænser i regionen, så IS ikke frit kan ekspandere.
  3. Et stop for udbetaling af løsepenge for gidsler taget af IS.
  4. Lad det lykkes for IS at få magt på et begrænset område; resultatet vil blive en failed state, og i det lange løb vil det føre til at IS bliver miskrediteret.

Om en sådan alternativ strategi virker, ved jeg ikke. Punkt 2 vil kræve en militær indsats på landjorden, og punkt 3 og 4 lyder særlig kyniske. Det er i det hele taget en meget svær linje at skulle slå ind på i lyset af de humanitære katastrofer, der har ramt yazidierne, og i lyset af IS’s afskyelige mord på journalister og nødhjælpsarbejdere. Men strategien med at bombe IS minder alt for meget om den gamle strategi om at bombe Taleban i Afghanistan, og det er nu tydeligt at Taleban simpelthen har fået øget legitimitet af den.  Også jeg frygter at bombardementerne i Syrien simpelthen vil øge hadet mod Vesten – det, befolkningen oplever, er nemlig først og fremmest en optrapning af krigshandlingerne.

(Visited 56 times, 1 visits today)