peace

På det seneste har jeg tænkt over dette at finde fred. Som sikkert alle andre mennesker færdes jeg nogle gange i sammenhænge, hvor der er nogle underliggende konflikter eller en stemning, der vel bedst kan beskrives som kompliceret. Ofte kan det være kolleger eller familiemedlemmer, man har svært ved at komme overens med. Det sluger en masse mental energi at bære nag.

Det er blevet vigtigere for mig end jeg har troet at finde fred, og her mener jeg at finde freden i mig selv uden at tabe mig selv. I de fleste sammenhænge, hvor der kan være en konflikt eller en bekymring, er det ikke noget, jeg kan gøre én gang for alle. Det er en stadig proces, og dette at finde fred handler ikke om at man skal give efter eller give op. Jeg tænker heller ikke på dette som en individuel tilgang til konfliktløsning eller som en naiv idé om at man kan “meditere sig til fred i verden”. Men jeg tror at det er en forudsætning for at kunne løse en konflikt, at dem, der ser sig selv om del af konflikten, først skal finde fred med sig selv. Man skal lære sig selv at kende for at man kan lære andre at kende.

Meget ofte var jeg ikke glad for at gå i folkeskole, og jeg har selv båret nag. Tidligere i år skrev jeg at

Jeg er selv blevet inviteret til en lignende fest til september, og jeg har lidt blandede følelser om at skulle deltage, når jeg tænker på de ting, der overgik mig dengang i folkeskolen.

Men som man også vil kunne læse, blev det faktisk en god aften, jeg havde sammen med gamle folkeskolekammerater forleden. Jeg havde bestemt mig til at finde fred og til at se hvem vi hver især er nu, og snart gik det op for mig at det var den eneste meningsfulde og farbare vej frem – at møde mine komplicerede negative følelser og finde ud af hvad de består af, så jeg kan få dem opløst i deres bestanddele og bearbejde dem på dén måde. Jeg indså at det ikke er de gamle skolekammerater, jeg mødes med nu, mine følelser gjaldt. Ligesom jeg er en anden end for 35 år siden, er de nogle andre i dag. Jeg sad dér og betragtede dem tale med hinanden om deres glæder og sorger. Det var med til at hjælpe mig til at forstå.

Jeg håber at jeg med tiden kan finde fred også i de andre sammenhænge, hvor jeg bærer rundt på en konflikt inde i mig.

(Visited 103 times, 1 visits today)