Kategorier
Etiske fordringer Menneskerettighederne

Arven fra Inge Dahl Sørensen

vinda

Dansk politik har nået et nyt lavpunkt. 2014 er ikke slut endnu, men det er allerede blevet et år hvor der er usædvanligt mange humanitære kriser rundt om i verden samtidig – Syrien, Irak, Libyen, Palæstina, Ukraine, Congo, Den Centralafrikanske Republik… Danske politikere kender situationen men bruger den kun som skræmmebilleder om det “truede Danmark”, der umenneskeliggør dansk flygtningepolitik yderligere et niveau. Dansk Folkepartis foreslår at placere flygtninge og asylansøgere i lejre i Kenya – landet, der i forvejen ifølge UNHCR huser over en halv million flygtninge fra konflikter i Afrika og har en præsident, der er under tiltale ved den internationale krigsforbryderdomstol i Haag. Og Danmarks andet populære parti, Venstre, synes at dette forslag lyder “interessant”.

Men retorikken er slet ikke ny.  Venstres indfødsretsordfører Inge Dahl Sørensen blev sidst i 1990’erne meget omtalt med et forslag om at asylansøgere og flygtninge ikke skulle kunne rejse ind i Danmark men skulle placeres i lejre et sted i Afrika. Jeg kan huske et møde i Amnesty International i Aalborg, hvor vi havde inviteret Klaus Rothstein – dengang informationschef ved Dansk Flygtningehjælp. Han og vi rystede som de fleste andre dengang  overbærende på hovedet af det forslag.

Samme Inge Dahl Sørensen foreslog at man skulle inddele ansøgere om statsborgerskab i fire grupper – dem, der var tidligere straffede, dem, der skyldte i skat, dem der ikke kunne dansk og “resten”. Og så skulle Folketinget vedtage om hver af disse fire grupper skulle have statsborgerskab. I 2001, i kølvandet på terrorangrebene i USA, foreslog Inge Dahl Sørensen at danske muslimer skulle kunne interneres “i krigssituationer og under andre alvorlige forhold”. Dengang tog selv Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti afstand fra dette forslag og sammenlignede det med kz-lejre!

Daværende partiformand Uffe Ellemann Jensen fik i 1997 Inge Dahl Sørensen til at trække sig tilbage fra sin ordførerpost. Men i 2001, da hun kom med sit interneringsforslag, kunne man stadig finde hende i Folketingets retsudvalg. I dag er Danmarks populæreste parti helt tydeligt bevidst om arven efter hende.

Inge Dahl Sørensen er i dag Ridder af Dannebrog.

(Visited 391 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar