Kategorier
Billeder Blog

Det sidste menneske

The last Jew in Vinnitsa, 1941

Mange af de voldsomste fotos er dem, der viser en uigenkaldelig og uoprettelig situation lige inden den er blevet uoprettelig. Dette billede er forfærdeligt og når man først har set det, glemmer man det ikke igen. Billedet er taget af en tysk soldat i Ukraine i Vinnitsa-distriktet i Ukraine i 1941 og viser slutningen på en af nazisternes massakrer på østeuropæiske jøder, begået af de såkaldte Einsatzkommandoer. Den sidste overlevende beboer vil om et øjeblik blive dræbt. Ligene af de andre beboere hans landsby ligger i massegraven nederst på billedet. Bag på billedet står Den sidste jøde i Vinnitsa, 1941. Hvad den ukrainske mand hed, vil vi formodentlig aldrig få at vide. Hans ansigtsudtryk rummer både frygt og afsky.

Parallellerne til vor tids billeder af terrorister, der henretter journalister og nødhjælpsarbejdere i Irak, er tydelige. Jeg vil være meget forsigtig med at drage yderligere paralleller mellem vore dages internationale konflikter og 2. verdenskrig. Det, der er fælles, er dehumaniseringen og den absurd gennemførte stolthed over at dræbe et menneske, man ikke kender, som er så stor, at mordet skal foregå foran et kamera. Det sidste menneske i landsbyen ville kunne vidne om de ufattelige krigsforbrydelser, men det er ikke derfor, han skal slås ihjel.

I The Guardian skriver journalisten Glenn Patterson om dette billede, han ikke har kunnet glemme, og hvordan det var at se det igen. Fra den anden side af historieskrivningen kan man læse en beretning (oversat til engelsk) af den tyske officer Erwin Bingel om massakrerne i Ukraine.

(Visited 143 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar