Kategorier
Blog Den akademiske biks Sindet

Studerende med psykiske problemer

problemerI dag diskuterede vi den seneste statistik over frafaldstruede studerende ved vores uddannelser. Vores studienævnsforkvinde kunne fortælle os at mange af de frafaldstruede er studerende med psykiske problemer. Dette er noget, vi kun sjældent taler om.

En artikel i Information fra 2007 berører præcis det samme problem. Og ikke nok med det:  Helt tilbage i 2001 skrev Politiken om et “boom i studerende med psykiske diagnoser”.

I begge disse ældre artikler nævnes det at nogle af problemerne skyldes at der er tale om studerende, der har problemer med at lære normerne på studiemiljøet og har svært ved at tilegne sig en gavnlig studieteknik. Jeg tror ikke at dette problem er på retur – snarere tværtimod.

Sidste år kunne TV-2 Østjylland berette, at i 2009 fik 89 studerende fra Aarhus Universitet med psykiske vanskeligheder støtte i forbindelse med studiet, mens det i 2013 var steget 230.

Der har været en del initiativer på universitetsniveau. Men ventetiden hos Studenterrådgivningen i Aalborg er tre måneder. Nogle bliver henvist til studenterpræsterne – de er sjælesørgere også for dem, der ikke er kristne.

Lige nu er der tre ting, jeg tænker på. Den første er om studiefremdriftsreformen mon vil skabe yderligere stress og dermed forårsage flere psykiske problemer. Den anden er om vi som undervisere har resurser nok (herunder tid, men også empatiske kompetencer) til at handle rigtigt over for de studerende. Og den tredje er min egen nagende tanke: om jeg i mine år som universitetslærer er kommet til at overse eller bagatellisere psykiske problemer hos studerende, jeg har haft med at gøre.

(Visited 146 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar