Kategorier
Blog Etiske fordringer

Men det er jo bare for sjov…

flow
Fra http://www.buzzfeed.com/tylerisajoke/should-i-tell-a-rape-joke-a-flow-chart-bow1

Jeg er bestemt ikke den eneste, der følger DR2-programmet Ti stille kvinde og væmmes ved de ubehagelige, nedladende og truende kommentarer, som kvindelige politikere og debattører bliver udsat for på Internettet.

Noget af det, der gør det så svært at tale om hvornår ytringer kan ses som krænkende, er at der i sagens natur ikke kan findes nogen objektiv standard for hvornår en bemærkning er acceptabel. Derfor kommer det meget let til at handle om hvilken hensigt, der lå bag ytringen.

Når de mænd, der har skrevet de grimme kommentarer bliver konfronteret med dem, sætter det næsten-automatiske forsvar ind: Det er jo bare for sjov. På DR2 kunne en af de mænd, der havde skrevet en ubehagelig og truende kommentar til Johanne Schmidt-Nielsen give netop denne forklaring på sin adfærd. Jeg er meget træt af den slags standard-forsvar; det er næsten lige så almindeligt som en henvisning til ytringsfriheden og lige så tyndslidt.

Forleden læste jeg om hvordan en ny og populær tv-komiker på britisk tv, en mand der kalder sig Dapper Laughs, er blevet voldsomt kritiseret for at prøve at lave vittigheder om voldtægt. I New Statesman skriver klummisten Lez Miserable (det hedder hun nok ikke rigtigt)

A driving force behind this movement is the idea that those opposed to it are simply humourless. The sour-faced feminist trope is an old one, and it’s still being used to silence women. The banter brigade have convinced themselves that they own comedy, meaning that anti-banter is fundamentally anti-humour. All the obvious problems with this aside: these guys are just shit at being funny. Their material is weak, tired and staggeringly dated.

Forsvaret med at det “bare er for sjov” dukker op igen her – og bliver kritiseret.  Jeg er enig med skribenten i at den pågældende komiker ikke er morsom og i at voldtægt ikke er et acceptabelt emne for humor. Men måske er det vigtige spørgsmål at stille i virkeligheden et andet, nemlig: Hvem er det, den “morsomme ytring” skal være sjov for? Hvem er det, der skal grine? Hvis man spørger de “morsomme krænkere”, ville de nemlig blive nødt til at svare at det bestemt ikke er hensigten at få den, der bliver beskrevet som udsat for voldtægt, til at grine. Tværtimod. Og det er dét svar, der er det rigtig afslørende.

(Visited 88 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar