kortavis

Nogle af mine Facebook-venner er meget glade for Den korte avis. Jeg er slet ikke begejstret.

Én ting er at Karen Jespersen og Ralf Pittelkows websted lever i en verden, hvor Danmark er alvorligt truet af østeuropæere, flygtninge, indvandrere, muslimer og venstreorienterede (i ordets bredeste forstand). Overskrifter som

“Blandt borgerne er der flest, der nævner indvandringen som den største trussel mod Danmark”

og

“Den svenske ‘elite’ har nedgjort dem, der advarede mod udlændingepolitikken – nu er de selv blevet bange”

taler deres tydelige sprog, og valget af gæsteskribenter som f.eks. Morten Uhrskov Jensen, der meldte sig ud af Dansk Folkeparti fordi dets udlændingepolitik ikke var stram nok, er også sigende. Det er klart at Den korte avis under et dække af seriøsitet har en meget klar dagsorden om at fremme nogle reaktionære nationalistiske synspunkter, jeg tager stærkt afstand fra og ofte taler imod.

Én ting er altså holdningerne. Men er Den korte avis egentlig en avis? Artiklerne er korte, har fængende overskrifter og er nemme at dele på sociale medier. Men hvis man af en avis kræver, at den lever op til sædvanlige journalistiske standarder, er svaret nej. Det engelsksprogede danske webmagasin The Murmur har undersøgt journalistikken i Den korte avis. Blandt meget andet har Den korte avis store problemer med kildeangivelser. I kan læse artiklen herunder.

The Murmur har undersøgt hvordan det står til med kildeangivelserne i Den korte avis.

  • 95% af artiklerne har ingen originale kilder, dvs. er egentlig referater af noget, andre har skrevet.
  • 90% af artiklerne kommer med subjektive påstande eller konklusioner.
  • Og 23% af artiklerne havde ingen eller ukorrekte kildeangivelser.

Prøv at sammenligne med et vilkårligt dansk dagblad.

Min egen blog, hvor dette indlæg findes, har også kun få originale kilder, og den er fyldt med mine egne subjektive konklusioner. Men jeg foregiver ikke, at min blog er en avis eller et nyhedsmedie.

Kritikken hos The Murmur er ikke en enlig svale. Dansk Journalistforbunds medlemsblad Journalisten kritiserer det journalistiske niveau i Den korte avis. Og også i Kommunikationsforum er der en skarp kritik af hvordan Den korte avis bedriver “journalistik”.

Seneste eksempel fra Den korte avis handler om asylansøgere på asylcenteret i Fredericia, der ifølge artiklen siger nej til dansk catering-mad. Artiklens scoop var at ikke alene er der syriske flygtninge i Danmark, men de er også kræsne. De vil ikke spise den catering-mad, som de ældre mennesker i Danmark gerne spiser. (Bemærk den slet skjulte vinkling, der kæder de stakkels ældre danske sammen med de forkælede flygtninge.)

Artiklen henviste til Fredericia Dagblad, men nyheden var faktisk oprindelig “lånt” fra Kristeligt Dagblad uden kildeangivelse! Og medarbejdere fra asylcenteret i Fredericia afviser nu påstandene i artiklen. Og også B.T. har nu afkræftet historien. Forhåbentlig når dette så også ud til dem, der er så glade for Den korte avis –  nu er artiklen nemlig blevet slettet. Det er yderst usædvanligt for denne “avis”.

Et andet blandt mange eksempler er en meget delt artikel om en rumænsk kvinde og enlig mor til et barn, der har fået nej til kontanthjælp i Tyskland. Nogen kildeangivelse får vi aldrig, men det er næppe artiklens forfatter, der har været en tur i Tyskland. Artiklen er illustreret med – et billede fra et britisk tv-program af en roma-familie (om de er rumænere, fremgår ikke) i Storbritannien. Halvdelen af artiklen består af udtalelser fra Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti (om artiklens forfatter har interviewet ham, eller om der er tale om et lånt interview, bliver i øvrigt heller ikke klart).

Man kan bruge hele sin dag på at påpege den dybt tendentiøse vinkel i snart sagt alle artikler hos Den korte avis og tilsyneladende også på at påpege manglende kilder. Det rigtig bekymrende er at et så tendentiøst medium med en så lav grad af integritet er et af de meste delte på Facebook for tiden – ja, i februar i år var det faktisk det mest delte.

(Visited 60 times, 1 visits today)