Arven fra Saul Alinsky

alinsky

For tiden florerer der en “8-punkts-plan for kontrol over samfundet” på nettet, der tilskrives Saul Alinsky. Mange amerikanere (og andre) kaster sig over denne 8-punkts-plan som en slags argument for at Barack Obama er en krypto-socialist og derfor en meget farlig mand. To af punkterne er

1: Healthcare – Control healthcare and you control the people

4: Gun Control – Remove the ability to defend themselves from the Government. That way you are able to create a police state.

Men hvis man ved hvem Saul Alinsky er, og hvornår han levede, bliver det hurtigt klart at der er tale om et falsum. Ordene healthcare og gun control er noget af det værste, USAs højrefløj ved, og disse begreber dukkede ikke op for alvor i den politiske debat før et godt stykke tid efter Alinskys død i 1972.

Saul Alinsky er nok ikke så kendt i Europa; han var en vigtig skikkelse på den amerikanske venstrefløj i det 20. århundrede. Som Alinskys navn antyder, havde han østeuropæisk baggrund – hans forældre var russiske jøder, men de var aldrig selv politisk aktive. Ud over at være sociolog, var Saul Alinsky det man i USA kalder en community organizer, dvs. en politisk aktivist der gjorde meget for at skabe opbakning om sager ved at mobilisere bredt i samfundet til arbejdskampe, sit-down-aktioner og mange andre former for protest.

Sine erfaringer med denne form for udenomsparlamentarisk aktivisme sammenfattede han i bogen Rules for Radicals, der nærmest er en lille håndbog i aktivisme. Det underlige er at Rules for Radicals bliver omtalt ekstra meget af personer, der er fundamentalt uenige med Alinsky. Hele den første side med hits fra Google, hvis man vil vide mere om socialisten Saul Alinsky, kommer fra højreorienterede websteder. Og hvis man prøver at google efter en PDF-udgave af bogen, så findes den skam derude i piratkopi, og første hit på Google skyldes såmand New American Commerce, der hverken kan kaldes venstreorienterede eller aktivister.

Der er ikke så  meget tale om at det amerikanske handelskammer via deres spredning af en piratkopieret bog vil kende til venstrefløjens holdninger og strategier – i USA er venstrefløjen nemlig så godt som uden indflydelse. Derimod er det  interessant at bemærke at selve Alinskys strategiske overvejelser om hvordan man kan mobilisere til aktivisme faktisk bliver udnyttet, men med modsat fortegn af den amerikanske højrefløj.

På nogle måder er især Tea Party-bevægelsen underligt inspirerede af Alinskys tilgang til aktivisme. Dels bruger de som sagt hans indsigt i hvordan man organiserer aktivisme, dels holder de ham frem som en bøhmand, selv om det er over 40 år siden han døde. Dette gør de, fordi de er meget vrede på Barack Obama. Obama var nemlig en overgang i sin ungdom selv community organizer, og påstanden er derfor at han skulle være den “onde” Alinskys arvtager. Det underlige er så at det faktisk er Tea Party-bevægelsen selv, der løber med titlen!

Dette paradoksale fænomen finder vi også i andre sammenhænge og også i Danmark: Nogle af dem, der læser Koranen allermest ihærdigt og taler allermest om den er Søren Krarup og Trykkefrihedsselskabet. Nogle af dem, der går allermest op i indholdet af Enhedslistens partiprogram og taler allermest om det er politikere fra Venstre.

(Visited 82 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar