abbaye

Det er formodentlig umuligt at skrive en samlet konklusion på de forfærdelige begivenheder i Frankrig. På kun tre døgn har der være alt for meget lidelse og sorg i et ellers almindeligt fredeligt europæisk land.

Under alle omstændigheder: Menneskerettighederne gælder også for dem man måske ikke selv kan lide – faktisk er menneskerettighederne der netop for at beskytte dem, som nogen ikke kan lide. Derfor er det lidt underligt at nogle af de samme personer, der lige nu taler så meget om ytringsfrihed, er nogle af de samme personer, der i andre sammenhænge udtaler sig skeptisk om menneskerettighederne som internationalt lovgrundlag og taler om at det kan være på sin plads at have “undtagelser” fra menneskerettighederne. Her tænker jeg ikke mindst på de populære partier herhjemme, Venstre og Dansk Folkeparti.

Men man behøver ikke at synes om alt hvad de pågældende personer har ytret, selv om man forsvarer dem. Her tænker jeg på bladet Charlie Hebdo og dets udtryk. Nogle gange er det skarpt, andre gange er det plat på en uheldig måde.

Der er et andre mindretal, der heldigvis i de seneste år har opnået en stærkt øget accept i Danmark, og det er bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.  Michael Nebeling Petersen, der er adjunkt ved Syddansk Universitet, har en tankevækkende kronik i Information, der giver en vinkel på hele karikaturspørgsmålet, som jeg med skam må indrømme, at jeg ikke havde tænkt over.

Det, der er påfaldende, er nemlig at ikke helt få af de kontroversielle tegninger fra Charlie Hebdo faktisk er tegninger, der gør grin med homoseksualitet. Ofte afbilder de religiøse personer som homoseksuelle mænd. Her bruger man vel egentlig det at være bøsse som en beskyldning, samtidig med at man præsenterer en stereotyp om hvad bøsser primært foretager sig med hinanden. Det er formodentlig ikke mange stærkt religiøse der ville bryde sig om at blive kaldt bøsser, men hvad vil bøsser tænke? Michael Nebeling Petersen er selv bøsse og er blevet chikaneret af andre, der bruger dette at være bøsse som en beskyldning. Derfor giver karikaturerne fra Charlie Hebdo ham nogle ubehagelige associationer.

Mange af personerne bag Charlie Hebdo har været erklæret venstreorienterede og har været medlemmer af det franske kommunistparti. Men der er ikke nogen modstrid mellem at erklære sig som venstreorienteret og at have et uafklaret eller underligt forhold til sexisme og homo/transfobi. Og når man tager denne vinkel, der tager udgangspunkt i et mindretal, der i Danmark (og Frankrig) i høj grad består af “hvide” ikke-muslimer, kan man måske også forstå hvorfor Charlie Hebdos (og andres) tegninger muligvis ikke er så heldige igen. Nebeling Petersen skriver:

Hvor mærkeligt at se, hvordan en protest mod vold og frygt anvender symboler og tegninger, der danner basis for den racistiske vold og konstante mistænkeliggørelse, som arabisk udseende mænd underlægges på gaden, i skolen, af politiet.

Og her er det så, at jeg bliver nødt til at gentage min besværgelse om at alle må ytre sig og at ingen skal slås ihjel for det, de har ytret. Det vil jeg hævde at jeg uden at rode mig ud i en selvmodsigelse godt kan mene, samtidig med at jeg synes mindre godt om det, der blev ytret.

(Visited 129 times, 1 visits today)