Lutz Bachmann styled as Adolf Hitler

Lutz Bachmann fra Pegida i et ubevogtet øjeblik.

Et af de seneste måneders ubehagelige fænomener er den tyske Pegida-bevægelse. I denne uge kunne vi se hvordan personer i Danmark lancerede en dansk udgave af samme. En talsmand udtaler at man gerne vil have et image som en “sympatisk og demokratisk” bevægelse funderet i middelklassen.  Lanceringen af den danske Pegida kan ikke undgå at virke som et tydeligt forsøg fra reaktionære nationalister på at fiske i rørte vande efter terrorhandlingerne i Frankrig for to uger siden.

Der har tilsyneladende været interesse fra medlemmer af Venstres folketingsgruppe for at deltage. Men Inger Støjberg ville ikke deltage i den demonstration, der for nylig blev arrangeret af de danske Pegida’er. Også Søren Krarup, der udtaler at han har stor sympati for Pegida, vil ikke deltage.

Der kan være mange grunde til denne skepsis. En af dem er formodentlig, at de pågældende politikere er bange for at blive forbundet med mere eller mindre nazistisk orienterede grupperinger.  Hvis man skal tro Der Spiegel, har bagmændene bag den tyske bevægelse formodentlig også forbindelser til ekstreme grupper på den tyske højrefløj, bl.a. German Defence League. For nylig lagde en af Pegidas bagmænd, Lutz Bachmann, et foto af sig selv med Hitler-frisure og ditto overskæg op på Facebook. Det har han siden slettet igen.

Akronymet Pegida er temmelig afslørende – “Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes”. Her anvender man et særligt ord om “Vesten”, nemlig “aftenlandet”. Ordet blev udbredt med den tyske filosof Oswald Spenglers værk Untergang des Abendlandes fra 1918-1922. Spenglers tese var at den vestlige kultur var nær sin undergang og at dette derfor var “aftenlandet” inden natten. Spenglers tanker blev grebet af de tyske nazister (Spengler støttede ikke selv nazisterne) og har i forskellige forvredne former dannet basis for konspirationsteorier på den yderste højrefløj. Hele den diffuse idé om en truende islamisering er også en sådan konspirationsteori. Ligesom andre konspirationsteorier vil den aldrig kunne modbevises, og ligesom andre konspirationsteorier ser dens tilhængere en masse små tegn her og der på at deres teori er sand. Det er også derfor, der er så svært, men samtidig også bydende nødvendigt, at gå imod den slags.

(Visited 221 times, 1 visits today)