Den hellige ild?

En overdrive-pedal til el-guitar.
En overdrive-pedal til el-guitar.

Forleden talte jeg med en kollega, der var kommet til Danmark for ikke så mange år siden. Han syntes at mange PhD-studerende ikke altid var dedikerede nok – “de ser det som et 8-til-4-job”, sagde han og græmmede sig. Jeg græmmede mig ikke og prøvede at forklare ham at vore dages akademiske verden er en anden en den, han kom fra. Det er i dag typisk at man ikke kan gøre akademisk karriere når man har en PhD, og samtidig bliver PhD-studerende hele tiden målt og underlagt alskens krav. Derfor bliver tilværelsen som PhD-studerende et ganske almindeligt job – det er ikke en særlig tilværelse for dem, der er i besiddelse af “den hellige ild”. Og fordi universiteterne forventes at “producere” mange PhD’er, bliver de PhD-studerende rekrutteret langt bredere end tilfældet var engang.

Med fare for at blive rubriceret som kedelig: Det er i det hele taget ikke godt at tænke på akademisk succes som værende forbeholdt “de særligt udvalgte”. Vejen til akademisk succes er i langt højere grad et spørgsmål om en fokuseret arbejdsindsats kombineret med en god begavelse end om at have en “særlig gave”. Og i nogle tilfælde er denne opfattelse af “de særligt udvalgte” direkte skadelig. En amerikansk undersøgelse fra sidste år tyder på at der er langt færre kvindelige PhD-studerende i fag, hvor man forventes at have “særlige evner”. Inden for filosofi er det kun 31 procent af PhD-studerende i USA, der er kvinder. I undersøgelsen spurgte forskerne mere end 1800 PhD-studerende, universitetslærere og postdocs inden for 30 fag og her fik de udsagn som bl.a. at

Being a top scholar of [discipline] requires a special aptitude that just can’t be taught,

Even though it’s not politically correct to say it, men are often more suited than women to do high-level work in [discipline].

Det turde næsten være overflødigt at sige at en sådan holdning heller ikke er gavnlig, hvis man tænker på hvordan den kan påvirke studerendes holdning til det at lære.

(Visited 41 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar