Kategorier
Blog Teknologi

Mig og tastaturet

keyboard-shortcuts

Brian Millar skriver i The Guardian om brugbarhed og bemærker hvordan han er blevet gladere for sit halvautomatiske analoge kamera, selv om det tog ham en måneds tid at lære at mestre afstandsindstilling, blænde mv. godt nok til at hun kunne tage ordentlige billeder. (Jeg kommer til at tænke på mit eget gamle Olympus Trip, som jeg har haft samme oplevelse med.) Det er en vigtig pointe. Det må gerne være “svært” at bruge en genstand eller et stykke software, hvis der er en gevinst forbundet med den tilsyneladende øgede sværhedsgrad. Man får selvtillid ved at mestre noget, der engang forekom én at være svært. Måske er det derfor, de “komplicerede” kameraer igen er ved at blive mere populære, og måske også derfor pladespilleren har fået en lille genkomst. Der kræves nemlig et vist håndelag for at kunne bruge en pladespiller korrekt (hvis den ikke er fuldautomatisk, og dem er der ikke ret mange af, så vidt jeg ved).

Og jeg kommer til at tænke på min foretrukne teksteditor, som stadig er (og nok altid vil være) Emacs. Emacs er fyldt med tastaturgenveje, som jeg aldrig ville undvære. Disse kommandoer tog det lidt tid at lære, men de “sidder i fingrene” på mig efterhånden. I en del andre sammenhænge (f.eks. mens jeg skriver dette) bruger jeg også tastaturgenveje i den helt store stil. I værktøjer til versionskontrol, som jeg er begyndt at bruge inden for de seneste 10 år (SVN og siden Git) er det anderledes: Her foretrækker jeg faktisk ikke at skrive de lange kommandoer selv, men at klikke og pege. Men måske kommer der en dag, hvor jeg også her går tilbage til Unix-terminalen.

Jeg kender en del andre brugere, som ikke anvender tastaturgenvejene, og det er altid underligt at være vidne til. Tastaturgenveje er nogle gange tastaturomveje. Nogle vil have et engelsk (faktisk er det vel et amerikansk) tastatur hvor backslash, som enhver LaTeX-bruger er storbruger af, sidder yderst til højre forneden som en anden Mogens Camre. Selv har jeg for længst  vænnet mig til at backslash sidder som ALT-SHIFT-7 på min computers tastatur (det er en MacBook, så derfor ser tastaturet ud på denne specielle måde).

(Visited 52 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar