Kategorier
Blog Det er din egen skyld Teknologi

Dig og dine Facebook-venner, der er som dig

fbpol

Nogle gange møder man den påstand at de sociale medier er fora, hvor mennesker med de samme holdninger og interesser klapper hinanden på skulderen og bekræfter hinanden, så de sociale medier derfor rent faktisk forhindrer mennesker i at mødes på tværs af forskelle.

I New York Times kan man læse en undersøgelse af mere end 10 millioner amerikanske brugeres adfærd på Facebook. Jeg ved ikke hvordan det ser ud i Danmark.

Men undersøgelsen viser noget andet: I gennemsnit er omkring 23 procent af en Facebook-brugers venner af en politisk holdning der er stik mod brugerens egne. Og i en Facebook-brugers feed er det 29 procent af indholdet, der giver udtryk for politiske holdninger der er modsat brugerens egne.

Når jeg tænker nærmere over det, er mine Facebook-venner da også et særdeles blandet klientel. Der er en del af mine Facebook-venner, jeg er meget enige med om det meste, andre som jeg er enige med om noget og også nogle jeg er særdeles uenig med (f.eks. en gammel skolekammerat fra indskolingen der nu synes om det kryptonazistiske “Danskernes Parti”). Og så er der rigtig mange af mine Facebook-venner, som jeg ikke aner om jeg er politisk enig eller uenig med – og jeg er ret beset også ligeglad. Nogle af af mine Facebook-venner som jeg er meget enig med, er faktisk folk jeg ikke kender uden for Facebook men som har henvendt sig til mig fordi de mente at vi var enige om mange ting.

Kan jeg lide at diskutere politik (eller andre holdninger) på de sociale medier? Jeg ved det ikke rigtig. Nogle gange er det mest anstrengende. De bedste meningsudvekslinger er dem, hvor man lærer at forstå modparten bedre. Om de sociale medier understøtter den slags kommunikation, ved jeg ikke rigtig. Og det er meget sjældent at en politisk diskussion flytter deltagernes holdninger væsentligt – faktisk kan jeg ikke komme i tanke om ét eneste tidspunkt hvor det er sket for nogen, jeg kender. Hvorfor bruger vi så tid på at diskutere politik?

(Visited 65 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar