Fiskekutter med danske flygtninge.

Fiskekutter med danske flygtninge i lasten i 1943. Billede: Det jødiske museum i Stockholm.

Lige nu sker der det, jeg hele tiden havde forventet: I valgkampen spiller ledende politikere “flygtningekortet” fordi de håber på at kunne vække vælgeres modvilje mod flygtninge og asylansøgere. Håbet er at kunne få færre asylansøgere til Danmark. Man opererer ud fra en antagelse om at asylansøgere i høj grad kommer til Danmark for at få sociale ydelser, og det har fået det populære parti Venstre til at stille en række forslag, der skal få færre asylansøgere til at rejse til Danmark. I en verden, hvor der er meget voldsomme konflikter tæt på Europa, er ledende politikere mere interesseret i at holde flygtninge væk end at gøre noget ved årsagerne til at mennesker flygter.

Men hvad er årsagerne til at asylansøgere søger bestemte steder hen? Det er der faktisk blevet forsket i. Australien er berygtet for sin behandling af asylansøgere; nogle ser dette som et ideal. En undersøgelse bestilt af det australske parlament er i den sammenhæng ekstra interessant.

Det er ifølge rapporten fra denne undersøgelse nemlig ikke primært  sociale ydelser, der har betydning. Det er derimod bl.a. sociale netværk, historiske bånd mellem landene og om modtagerlandet er er demokratisk og en retsstat. Rapporten skriver

Where asylum seekers are able to exercise choice in determining their destination country, factors such as the presence of social networks, historical ties between the countries of origin and destination, and the knowledge or belief that a certain country is democratic, where human rights and the rule of law are likely to be respected, are highly influential.

Dette er ikke den eneste undersøgelse. I 2004 blev der lavet en undersøgelse på London School of Economics, og her var der nogle af de samme konklusioner. Men der var også noget andet interessant: Jo større tilslutning der er til højrepopulistiske holdninger i et land, jo færre asylansøgere får det!

Også på universitetet i Swansea er der forskning inden for dette område.  Og igen bliver politikernes påstand om asylansøgeres store indblik i internationale forhold afkræftet.

Det interessante og foruroligende (men ikke overraskende) er at det populære partis udspil ikke er baseret i forskningsresultater. Europas lande kunne sammen slå på demokratiske traditioner og holdninger til menneskerettigheder og også på den måde deles om at tage imod de mange flygtninge, som de væbnede konflikter syd for Middelhavet er årsag til. Men i stedet gør man det modsatte.

(Visited 71 times, 1 visits today)