salg

Jeg har tidligere skrevet om Susan Cain, der har skrevet en meget læst bog om at være introvert. På hendes hjemmeside skriver David Zweig et gæsteindlæg om de “usynlige” bidragydere, som er emnet for hans bog Invisibles. Ifølge Zweig er der en masse vigtige “usynlige” bidragydere til en organisation; man lægger ikke mærke til dem. Nogle af de “usynlige” vælger selv at være usynlige; de foretrækker samarbejde frem for konkurrence, giver gerne andre deres del af æren for bidrag, søger ikke opmærksomhed og er mere interesseret i resultaterne end i at promovere sig selv. Det er derimod de meget synlige, der bliver lagt mærke til – og som gerne vil lægges mærke til og som gerne promoverer sig.

I The Guardian skriver Paul Verhaeghe om hvordan det nyliberalistiske samfund belønner bestemte personlighedstræk. Verhaeghe lægger ikke fingrene imellem – hans påstand er at nyliberalismen belønner det at have en psykopatisk personlighedsstruktur. Han skriver

It’s important to be able to talk up your own capacities as much as you can – you know a lot of people, you’ve got plenty of experience under your belt and you recently completed a major project. Later, people will find out that this was mostly hot air, but the fact that they were initially fooled is down to another personality trait: you can lie convincingly and feel little guilt. That’s why you never take responsibility for your own behaviour.

Jeg kender selv dette fra den akademiske verden hvor man helst skal promovere sig selv som del af succesen.  Den slags favoriserer de ekstroverte og dem, der gerne fejrer sig selv og deres succes. Interessant er der mange akademikere, der er introverte eller måske bare har en arbejdsetik, der er anderledes. Nogle lærer at opføre sig ekstrovert og at promovere sig selv, andre gør det ikke – eller vil ikke. Jeg tror ikke selv at jeg er “usynlig” som akademiker – i nogle andre sammenhænge er jeg bestemt ikke “usynlig” – men jeg må indrømme at det mange gange ikke falder mig naturligt at skulle promovere mig selv.

(Visited 43 times, 1 visits today)