Kategorier
Blog På farten

På cykel i en britisk koloni

   
   
USA er fuldt af kontraster. I New York boede vi i en lejlighed udlejet af et yngre par i kvarteret Bedford-Stuyvesant i Brooklyn. Her bor der stadig mest arbejderklasse og lavere middelklasse og overvejende borgere med afrikansk baggrund (afro-amerikansk, afro-caribisk og fra lande i Afrika). Det er et kvarter i langsom, men sikker forandring fra et lidt nedslidt sted med små købmænd, frisørsaloner og kirker og lidt for dårlige fortove til en ny virkelighed med cafeer og tøjforretninger og en mere sammensat befolkning. Umiddelbart lyder det måske positivt, men de lokale indbyggere ender med at komme i klemme, når det en dag bliver for dyrt for dem at blive boende.

Nu er vi i Rhode Island hvor vi bor til leje hos Al og Carol, et ældre ægtepar i South Kingstown – det er et stille sted tæt ved Atlanterhavet med masser af grønt løv og store huse beboet af europæisk-amerikanere (eller hvad man nu skal kalde dem) fra den øvre middelklasse. Lige så nemt det var at komme rundt i New York med undergrundsbanen, lige så bøvlet er det at komme rundt her uden bil.

Jeg har lejet en cykel og har allerede været lidt omkring i South Kingstown of Charlestown – to af mange byer her med britiske navne, enten efter steder i Storbritannien eller efter britiske regenter.

Alle de gode veje er private og man kan købe brød på dåse – så det er dog trods alt ikke en britisk koloni længere, men et sted med amerikanske tilstande.

En sidste reminiscens af den britiske kolonitid oplevede jeg i dag da jeg skulle justere cykelsadlen. Al lånte mig en Unbraco-nøgle (eller Allen wrench, som de hedder her). Men nøglen kunne ikke stramme bolten, thi kærven måles i millimeter mens nøglesættet anvendte brøkdele af engelske tommer. Jeg måtte give fortabt og ringe til cykeludlejningen. 

Jim fra cykeludlejningen kom ud til mig med et nøglesæt, og han fik historien om Burma, Liberia og USA – de eneste tre lande hvor man stadig bruger engelske måleenheder. Også han syntes at det var underligt – hvorfor vil man dog ikke bruge titalssystemet i USA? spurgte han halvvejs retorisk. Jeg foreslog at det var Sarah Palin og hendes meningsfæller der stod bag. “Sådan noget må du ikke spøge med”, sagde Jim og rystede på hovedet.

(Visited 87 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar