Den amerikanske rockmusiker Ian MacKaye har været drivkraft i forskellige bands siden 1979; bedst kendt er han fra punkbandet Minor Threat og vel især fra Fugazi. I modsætning til de fleste andre bands nægtede Fugazi altid at danse efter musikindustriens pibe. De blev tilbudt at spille på store musikfestivaler (også Roskilde) og pladekontrakter med store pladeselskaber, men sagde konsekvent nej, insisterede altid på at billetter til deres koncerter ikke måtte koste mere end 5 dollars og udkom på Dischord Records, som MacKaye og hans venner har stiftet og driver.

Jeg nåede aldrig selv at opleve Fugazi (flere, jeg kender, gjorde det og kan berette om særdeles intense og velspillede koncerter) – det nærmeste jeg er kommet på det er en cover-version af “Waiting Room” spillet af Red Hot Chilli Peppers på Orange Scene til en Roskilde-festival engang i 1996. Dette røber samtidig at Fugazi bestemt ikke var et ligegyldigt undergrundsband, men faktisk udviklede sig til at blive et af de mest respekterede bands fra USA op gennem 1990’erne.

Ovenfor er et halvanden times indslag med Ian MacKaye; det er værd at se, men jeg ved selvfølgelig også at dette videoklip er langt. MacKaye blev inviteret til at holde foredrag ved USAs kongresbibliotek Library of Congress, der på mange måder svarer til Det Kongelige Bibliotek her. Udgangspunktet er den aktuelle bekymring for hvordan man bedst bevarer og arkiverer de enorme mængder af bøger, musik, film mv. som ser dagens lys nutildags.

I sit foredrag kommer MacKaye vidt omkring, og det er en fornøjelse at høre ham fortælle om sit første band og om sin mor, der var journalist og på et tidspunkt videreførte sin praksis som interviewer til at optage alt på bånd – når han kom hjem på besøg, når familien var sammen, når forældrene skændtes (!). På denne måde kan Ian MacKaye i dag genopleve de stunder, han havde med sin mor som ung og igen opleve hvordan hendes stemme lød. (Noget tilsvarende vil jeg ikke kunne; så vidt jeg ved er der ingen optagelser af min mors stemme, og det ærgrer mig.) Også Ian MacKayes betragtninger om musik og musikgenrer er interessante. Hvis nogen er ligeglade med hele genrepolitiet, er det tydeligvis ham.

Den sidste lange del af MacKayes foredrag handler om hvordan  han og band-kollegerne er i færd med at lægge alle Fugazis live-optagelser på nettet, så de kan købes af interesserede – selvfølgelig til 5 dollars pr. koncert. Fordi bandets lydmand på et tidspunkt begyndte at optage, hver eneste gang bandet var ude at spille, er der nemlig optagelser af over 800 koncerter! Også i denne del af foredraget er der nogle sjove anekdoter, bl.a. om en koncert hvor publikum ikke måtte komme ind til koncerten på grund af påbud fra brandmyndighederne, men var nødt til at stå uden for spillestedet og lytte til musikken gennem en døråbning!

En anden anekdote om Ian MacKaye, der dog ikke er nævnt i det lange videoindslag. er at en café/bar i USA har opkaldt deres burgere efter kendte musikere, og at én af dem er opkaldt efter Ian MacKaye – der er veganer og afholdsmand.

(Visited 55 times, 1 visits today)