conflict-palm-oil-1-740x480

Fødevarer, der indeholder palmeolie

Det brænder i Indonesien, og brandene er voldsomme og ude af kontrol. Brandene er påsat af mennesker. Det er virksomheder, der står bag. Regnskovene bliver ryddet ved afbrænding, så man kan skabe en monokultur af palmer, der kan bruges til udvinding af palmeolie.

Hvert år fører afbrændingerne til ulykker, men nu har klimaforandringerne ført til at brandene breder sig over meget store områder og truer sjældne dyrearter som orangutangen, leoparder, malajbjørnen, gibbonaben, det sjældne Sumatra-næsehorn (der er kun 300 tilbage) og Sumatra-tigeren. Meget af jordbunden er tørv, hvor ilden kan ulme i månedvis.

Og palmeolien? Den dukker op i omkring halvdelen af alle fødevarer her i Europa og Nordamerika. Malaysia og Indonesien producerer 85 procent af al palmeolie i verden i dag. Billedet ovenfor viser fødevarer med palmeolie (de fleste af dem er slik og snacks) placeret på et sted, hvor der engang lå regnskov. Det absurde sceneri burde tale for sig selv som en historie om to slags ligegyldighed over for miljøet, der ikke fører til noget som helst godt. Historien om palmeolie er også samtidig historien om lokale konflikter, om dårlige arbejdsforhold for plantagearbejdere og fortrængning af lokalbefolkningen, herunder indfødte folk.

Det er ikke meget vi hører i medierne om det, der lige nu bedst kan kaldes for en miljøkatastrofe i Indonesien.

(Visited 244 times, 1 visits today)