For snart mange år siden kan jeg huske et ekstremt utilfredsstillende møde, jeg havde været til på universitetet. Jeg tror det var i slutningen af min tid som adjunkt, og jeg var single (som man allerede dengang kaldte det at være enlig). Så da jeg kom hjem, fandt jeg det nyeste album med det amerikanske band Helmet (det hed Aftertaste) og hørte det fra ende til anden for fuld volumen. Jeg vil ikke sige, at jeg havde det bedre bagefter, men jeg havde det anderledes.

Det er snart mange år siden, jeg har lyttet til Helmet. Musikken holder stadig, men musikerne ligner her to årtier efter mest fire erhvervsøkonomer, der spiller hård rock/metal.

I The Atlantic er der en interessant artikel om at bruge musik som mental kompensation.  Spotify har en lang række spillelister, der satser på netop denne brug af musik:  fra “Anthems of Angst” til “Running Thru a Field of Smiles” – og endda også “The Happy Hipster.”

Vi ved godt at musik kan påvirke sindet; på AAU har vi undervisning og forskning i musikterapi. Emily Carlson fra universitetet i Jyväskylä i Finland har undersøgt hvordan 123 personer bruger musik og hvordan det påvirker deres hjerneaktivitet. Hun kan se tre måder at bruge musikken på:

  • At aflede opmærksomheden (diversion)
  • At søge trøst (solace)
  • At læsse af (discharge)

Det var helt klart det sidste, jeg gjorde efter mødet dengang. Emily Carlsons resultater viser at det især er mænd, der bruger musik til at “læsse af” med og at det giver sig udslag i lavere aktivitet i den midterste del af pandelappen (den præfrontale cortex). Det ærgerlige er at dette aktivitetsmønster svarer til det hos at lade tankerne “køre i ring” (det, man i psykiatri kalder for rumination). Så måske kan det at bruge musik til at “læsse af” bare forstærke nogle negative tankemønstre.

Når jeg lytter til voldsom musik er det typisk for at “læsse af”.  Men om jeg rent faktisk får fjernet den trykkende følelse, ved jeg ikke. På den anden side kender jeg også dem, der lytter til musik, der er langt mere ekstrem end Helmet, for at få ro i sjælen.

(Visited 112 times, 1 visits today)