Kategorier
Blog

Min farmor

IMG_2217.JPG

Dette er det eneste billede, jeg har af min farmor Hashmed Begum, der kom fra Ludhiana i Indien. Da den gamle britiske koloni i 1947 blev til det overvejende hinduistiske Indien og det overvejende muslimske Pakistan, tog hun og min farfar, der var stationsforstander i den ikke helt lille by, til Pakistan. Begum er en slags ærestitel til muslimske kvinder, der bruges i den del af verden.

I disse underlige tider er det vigtigt at huske at vi er del af en broget historie. Det gælder også for en almindelig bleg dansker som mig. Min danske mormor Nielsine Margrethe Hyttel kom fra Hallund; også hun gik tit med tørklæde, men mest fordi det tit blæser i Vendsyssel. Margrethe kendte jeg og hende holdt jeg rigtig meget af.

Hashmed døde derimod, før jeg blev født, og hun satte aldrig sine ben i Europa. Jeg ville ønske at jeg kunne fortælle mere om hende, men billedet her er det eneste, jeg har af hende og er samtidig tæt på at være det eneste, jeg ved om min farmor og formodentlig nogen sinde vil få at vide om hende. Det er underligt og ærgerligt, men nu har også hun i det mindste en plads her et sted på nettet.

(Visited 330 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

En kommentar til “Min farmor”

[…] Det er underligt at tænke på at det først var i aften, jeg fik besøgt Verdenskøkkenet – der nu kalder sig Konfliktkøkkenet. Det er Folkekirkens Hus i Aalborg, der lægger rammer til, men der er intet kirkeligt indhold. Ideen er at præsentere byens borgere, indfødte og ude fra verden kommende, for hinanden over mad fra et bestemt land. Sidste år var der fokus på bl.a. Syrien og Pakistan. I år er fokus på lande, der er i konflikt med hinanden, og i aften var det Indien og Pakistan, der var temaet. Interessant nok er netop de to lande faktisk en del af min families historie – min farfar og farmor var født i det ene land og flyttede til det andet. […]

Skriv et svar