Kategorier
Blog Retspolitik

Et kedeligt nej

Afstemning2

I dag er der som bekendt folkeafstemning. Jeg kan lige så godt afsløre det med det samme: Jeg stemmer nej, men jeg har svært ved at være entusiastisk.

Ligesom det var tilfældet for folketingsvalget tidligere i år er valgkampen i forbindelse med denne folkeafstemning nemlig i høj grad præget af nationalisme. En del mennesker, jeg i mange andre sammenhænge er enig med, stemmer ja, men i en reaktion mod nationalismen.

Men det er meget sigende at Socialdemokraterne og Venstre kan anbefale et ja og Dansk Folkeparti kan anbefale et nej ud fra samme målsætning, nemlig at forhindre at der kommer flygtninge til Danmark. Uanset hvad vil resultatet blive brugt af de pågældende partier til at fremme dette.

Jeg er ikke nationalist. Mine argumenter for at stemme nej er nogle helt andre. Jeg er bekymret over problemerne med demokratisk underskud – det er kun EU-kommissionen, der kan fremsætte EU-lovforslag, og kommissionen er ikke folkevalgt. EU kan ved et ja i større omfang end nu få kontrol over dansk retspolitik, og det er ikke nødvendigvis godt. Derudover er jeg bekymret over EUs reelle ineffektivitet i de sammenhænge, hvor det handler om demokrati og internationalt samarbejde. EU har ikke forhindret bl.a. Viktor Orbáns udemokratiske og nationalistiske styre i Ungarn. Ungarn og en del andre lande vil desuden ikke have en fælleseuropæisk politik om flygtninge. (Det vil den siddende danske regering som bekendt heller ikke.) EU begyndte som en frihandels-union og det er stadig i meget høj grad den økonomiske politik, der er central for EU.

Hvis vi forestillede os en situation, hvor folkestemningen i Danmark var en anden på menneskerettighedsområdet og Danmark førte en mere progressiv miljø- og retspolitik end EUs økonomiske politik tillod, ville man formodentlig bedre kunne se hvor problemerne med det demokratiske underskud findes.

Hvis det bliver et nej, skal jeg forlige mig med at dette nej også vil kunne bruges af nationalisterne – og vil blive brugt af dem. Så derfor bliver det et kedeligt nej.

(Visited 312 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

En kommentar til “Et kedeligt nej”

[…] Jeg har tidligere udtrykt min store skepsis over for EU her på bloggen. Det, der er så svært ved at have det sådan med EU, er at man lynhurtigt bliver slået i hartkorn med nogle EU-modstandere som har nogle helt andre argumenter end én selv. Lige nu kan man se det i forbindelse med folkeafstemningen i Storbritannien i denne uge om udtræden af EU. […]

Skriv et svar