Kategorier
Blog Menneskerettighederne

En solstrålehistorie – men…

Maya og hendes familie, genforenet i Københavns lufthavn. Foto: Privatfoto (efter Information).
Maya og hendes far, mor og lillebror, genforenet i Københavns lufthavn. Foto: Privatfoto (efter Information).

I tirsdags blev Maya på 7 år fra Syrien genforenet med sin far, mor og lillebror. Det havde taget 20 måneder. Maya var blevet væk fra sin familie under flugten fra Damaskus. Da familien forsøgte at flygte i marts 2014, sad Maya ikke i samme bil som resten af familien. Ved grænsen til Tyrkiet blev bilen, hvor hendes forældre og lillebror sad, tilbageholdt, mens det lykkedes Maya at komme over sammen med en onkel. Hun endte i Danmark, hvor hun har boet ved sin moster.

Siden begyndte et langt tovtrækkeri med de danske myndigheder for at få Mayas familie til Danmark. Men dette skulle Maya selv betale.  I to grundige artikler i dagbladet Information er denne sag blevet taget op.  Og venlige mennesker herhjemme iværksatte en indsamling til penge til billetter. Jeg gav også et beløb. Der er nu på webstedet http://righttofamily.dk sat fokus på denne og lignende sager.

For en del mennesker i Danmark er begrebet familiesammenføring blevet et skræmmebegreb, noget man skal undgå. Men hvad er en familiesammenføring egentlig? Hvor mange af dem, der er så negativt indstillede, ville bryde sig om at skulle leve i årevis uden deres nærmeste? Jeg ved det ikke, men det er sikkert ikke mange.

Historien om Maya kan forhåbentlig sætte fokus på de meget konkrete og ubehagelige konsekvenser, det får at afskille familier i lang tid. Det er ikke papkasser, vi taler om – flygtninge har lige så meget behov for at være sammen med deres familie som alle andre mennesker og har ifølge menneskerettighederne lige så megen ret til det. 

Den danske regering vil nu kræve 3 års ventetid for familiesammenføringer for mennesker med midlertidig beskyttelsesstatus, selv om man ved at man meget nemt kan blive dømt for det af den europæiske menneskerettighedsdomstol. Den strategi, som regeringen følger og Socialdemokraterne nu støtter, er snublende tæt på at være en bevidst overtrædelse af menneskerettighederne. I 1990’erne praktiserede den daværende daværende danske regering en ulovlig forhaling af familiesammenføringer for tamilske flygtninge fra Sri Lanka, og det førte til en rigsretssag. I dag prøver man tilsyneladende at gøre noget tilsvarende helt åbenlyst.

Herunder er en video, der viser hvordan Maya levede uden sin familie i 20 måneder.

 

(Visited 110 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar