Kategorier
Blog En køn historie Etiske fordringer

Noget om herskerteknikker

hersker-print-2

I dette efterår deltog jeg i et møde, som universitetets ledelse havde indkaldt til som reaktion på et brev, som jeg og 90 af mine kolleger sammen havde skrevet som reaktion på universitetets bud på en strategi. Det var ikke nogen god oplevelse. Rent ud sagt: Lederne skældte os ud. Bagefter havde de af os, der havde deltaget, en underlig fornemmelse.

Og i år har jeg oplevet hvordan det teknisk-naturvidenskabelige fakultet må mit universitet skal deles. Men vi kan stadig ikke få at vide af universitetets ledelse hvorfor vores fakultet egentlig skal deles.

Det, vi oplever lige nu på AAU, er det som man kalder herskerteknikker. Udtrykket skyldes den norske samfundsforsker Berit Ås. Herskerteknikker dukker op i mange forskellige sammenhænge, hvor der er magtforhold involveret. Det kan være arbejdspladser og organisationer, det kan være et helt land, men det kan også være i mindre forsamlinger at man oplever herskerteknikker – til møder eller såmænd bare i hjemmet.

Debattøren og aktivisten Mads Ananda Lodahl har skrevet en interessent fortegnelse over 10 herskerteknikker.  Den er i høj grad værd at læse.  Lodahls analyse er samtidig træls, for det bliver aldrig det samme at være sammen med andre mennesker igen, når man først er begyndt at tænke over herskerteknikkerne og hvordan de hele tiden dukker op. Der er tale om

  • Usynliggørelse
  • Latterliggørelse
  • Tilbageholdelse af information
  • Dobbeltstraf
  • Påførelse af skyld og skam
  • Imødekommende modstand
  • Definition af virkeligheden
  • Objektificering
  • Vold og truende adfærd
  • Stereotypisering

Nogle af dem har vi nu oplevet på mit universitet – ikke mindst usynliggørelse, tilbageholdelse af information og imødekommende modstand har vi set masser af.

Andre herskerteknikker oplever man ude i samfundet. F.eks. er ideen om “dobbeltstraf” fremtrædende.  Hvis en kvinde går “udfordrende” klædt, er det ifølge nogen hendes ansvar hvis hun bliver udsat for et seksuelt overgreb. Men klæder hun sig “kedeligt” eller tydeligt a-seksuelt (f.eks. hvis hun er muslim og bruger hijab), har hun også gjort noget galt.

Herskerteknikkerne er udtryk for en udøvelse af magt, hvor man vil manipulere andre “på plads”. Og det er vigtigt at påpege dem, hvor vi oplever dem, så vi viser at vi har gennemskuet dem. For der kommer i det lange løb ikke noget godt ud af at bruge herskerteknikker.

(Visited 690 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar