Tegning: http://laughingsquid.com

Tegning: http://laughingsquid.com

Det britiske Office for National Statistics laver regelmæssige undersøgelser af hvor godt tilpas man føler sig – det, der på engelsk kaldes well-being og man måske ville kalde velvære på dansk. Den seneste undersøgelse er fra september 2015, og den viser at de mindst tilfredse blandt de adspurgte er de midaldrende.

Hvordan mon billedet ser ud i Danmark, der jo af og til hævdes at være verdens lykkeligste land? Jeg ved det ikke, men jeg observerer selv at jeg på nogle måder ikke føler samme velvære som tidligere. Materielt har jeg bestemt ingen problemer, men samtidig er der flere konflikter, flere modsatrettede krav og mere usikkerhed i dagligdagen og i det omgivende samfund. En af mine midaldrende kolleger fortalte mig spontant at det faktisk var mindre og mindre sjovt at skulle op om morgenen og af sted på arbejde.

Det er modsætningsfyldt at være midaldrende.  Jeg har skrevet om hvordan forskningen viser at midaldrende mennesker i den rige verden på en del måder er på højden af deres kunnen og har kunnet indhente væsentlig erfaring. Det gælder i al fald for nogle af dem, og jeg aner en lurende selvtilfredshed (som er noget ganske andet end velvære), mens andre til gengæld er ved at falde ud af arbejdsmarkedet. Det er ikke nemt at finde sig et nyt job efter at man er fyldt 50.

For samtidig er dette den generation, der både skal tage sig af deres gamle forældre og af deres børn, der måske ikke er voksne endnu. Og det er den generation, som en hel del af magthaverne i den rige verden tilhører. Er alt dette egentlig en god kombination? Jeg kan godt være i tvivl.

(Visited 143 times, 1 visits today)