ZOOTOPIA – FLASH, THE FASTEST SLOTH AT THE DMV -- When rookie rabbit officer Judy Hopps (voice of Ginnifer Goodwin) has only 48 hours to crack her first case, she turns to scam-artist fox Nick Wilde for help, but he doesn't always have her best interests at heart. Their investigation takes them to the local DMV (Department of Mammal Vehicles), which is staffed entirely by sloths. Directed by Byron Howard and Rich Moore, and produced by Clark Spencer, Walt Disney Animation Studios' "Zootopia" opens in U.S. theaters on March 4, 2016. ©2015 Disney. All Rights Reserved.

I dag var jeg i biografen med min datter for at se den nye animationsfilm fra Disney, der hedder Zootropolis. 

De fleste børn vil se Zootropolis som en historie om en kanin, der vil være politibetjent i dyrenes by Zootropolis og opklarer mysteriet om nogle forsvundne dyr sammen med en ræv, som kaninen bliver ven med. Og der er da også en masse søde dyr i filmen; dovendyret, der er en slags skrankepave, er så ubestridt filmens morsomste indslag.

Zootropolis er befriende renset for musicalnumre, og en halvgammel person som mig, der skrev sit første program i 1979 og i 1985 hørte Persi Diaconis fortælle om matematikken bag hvordan man tegner træernes blade, kan ikke undgå at blive imponeret over hvor tæt computerskabte billeder nu er nået på at kunne virke organiske. Et lille klip, hvor en bil kører på en skovvej med vandpytter, viste dette til fulde.

Zootropolis er samtidig forbløffende tæt på at være en egentlig allegori: i Zootropolis er 90% af indbyggerne byttedyr, 10% er rovdyr – og der er en latent mistænksomhed over for rovdyrene. Er der mon noget i deres baggrund, som gør at man ikke kan stole på dem? Og så er der også en gruppe af byttedyr, der lever af at fremstille et stof der får dyr til at glemme deres kontrollerede adfærd og blive vilde igen – og det er især rovdyrene, der bliver målgruppe.

Det er ikke svært at se den bagvedliggende fortælling der handler den også i Danmark så alment accepterede kulturessentialisme (“det er i deres natur”), om etniske spændinger i USAs storbyer og om hvad metamfetamin og handelen med den gør ved de udsatte grupper. På denne måde rummer Zootropolis en for en Disney-film helt uventet samfundskritik; alt i alt er der tale om en forbløffende vellykket film af slagsen.

(Visited 528 times, 1 visits today)