un

Mange er vrede over at en norsk domstol har givet Anders Breivik ret i at hans rettigheder er blevet krænket af det norske fængselsvæsen. Det kan jeg sagtens forstå. Breivik er et ekstremt usympatisk menneske; hans liv er næret af had og fanatisme. Han er terrorist, racist, erklæret nazist (og uerklæret narcissist) og har 77 menneskers liv på samvittigheden. Han har forvoldt alle de dræbtes pårørende en helt ufattelig smerte. Breivik er forhadt, og det er der god grund til.

Men i virkeligheden viser dommen i Norge, at der er noget, der er lykkedes: Man tager menneskerettighederne alvorligt. Menneskerettighederne er universelle og er tænkt sådan: de gælder for alle, og det gælder også for de mennesker, ingen (eller næsten ingen) kan lide. Selvfølgelig er der indskrænkninger i rettighederne for dem, der er i fængsel, men også fanger har rettigheder. I Breiviks ekstremistiske verdensbillede er det kun de særligt udvalgte, der har rettigheder – eller rettere: De særligt udvalgte har privilegier. I kz-lejrene havde fanger ingen rettigheder overhovedet. Dette er et billede, vi kender fra alle ekstremistiske bevægelser; f.eks. Islamisk Stat er rørende enige i at det kun er de særligt udvalgte, der har rettigheder. (De har så til gengæld givet sig selv lov til at myrde og voldtage og torturere.)

Netop dette, at menneskerettighederne er universelle, er især vigtigt at huske i en verden, hvor mange politikere prøver at definere undtagelser fra menneskerettighederne for grupper i befolkningen, som de ikke bryder sig om, og hvor mange af de samme politikere helt åbenlyst tænker ud fra et begreb om privilegier og ikke ud fra et begreb om menneskerettigheder. Det er en ubekvem, men nødvendig konsekvens af menneskerettighederne at de også gælder for dem, man ikke bryder sig om. Terrorister af enhver slags prøver netop på at finde en sprække i de eksisterende begreber, så de kan vise at disse begreber er hykleriske. Den slags skal vi ikke hjælpe dem med.

(Visited 138 times, 1 visits today)