Carnegie-Mellon-University-in-Qatar-2

I de seneste år er der kommet masser af nye akademiske jobmuligheder ved datalogiske institutter. Man kan blive lektor eller professor og få en rigtig god løn og gode muligheder for at påvirke profilen af sit institut.  Institutterne ligger dog ikke i Danmark, endsige i Europa eller i Nordamerika, men i Saudiarabien, Bahrain og de andre arabiske Golfstater. Carnegie-Mellon University fra USA har et kendt og velrenommeret datalogisk institut og har nu en afdeling i Qatar, hvor den fremtrædende italienske forsker inden for computersikkerhed Iliano Cervesato er professor.

Tidligere i år fik Aalborg Universitet en henvendelse fra et andet universitet i Qatar om hjælp til at indføre PBL på deres datalogiuddannelser. Jeg blev spurgt om jeg ville være med til dette initiativ; det er ikke i sig selv suspekt, men jeg sagde nej, med den begrundelse at jeg ikke havde tid.

Der er flere grunde til man satser så meget på datalogi i Golfstaterne. En er selvfølgelig at overklasserne i disse lande har masser af penge fra deres olieindustri. En af de andre grunde er at landene alle er diktaturer; der er forbløffende megen datalogisk forskning på de kanter, der handler om metoder til overvågning og om sikkerhed. Jeg har tidligere skrevet om hvordan BAE Systems og her specielt deres afdeling i Nørresundby har udviklet og solgt overvågningssoftware til det hemmelige politi i Saudiarabien.

En af de typiske, lidt mindre kendte personer i denne forskningstradition er Muhammed Abulaish, der i dag er professor ved i Indien. I en periode, mens han  var i Saudiarabien, var han leder af afdelingen for internet-overvågning ved landets Center of Excellence in Information Assurance. Det er næppe tilfældigt. Hans publikationer handler om netop dette – at kunne overvåge sociale netværk og at kunne finde “mistænkte”. Og det afslører meget tydeligt, hvad Center of Excellence in Information Assurance bruger tid på.

Alt dette peger på noget, vi godt ved, men ikke er så glade for at tale om: At datalogiske forskningsresultater og metoder ofte tjener nogle bestemte interesser og bestemt ikke nødvendigvis bliver brugt til det gode.

(Visited 166 times, 1 visits today)