Kategorier
Blog Den akademiske biks

Det hele går til administration

Education Costs

Hvis man har fulgt med i kampen om at blive præsidentkandidat for Demokraterne i USA, har man i Danmark sikkert bidt mærke i Bernie Sanders’ fortælling om alt det, man kan i vores land – herunder at de videregående uddannelser er gratis for de studerende. Som bekendt er forholdene helt anderledes i USA; på MIT koster det 46.400 dollars at være studerende pr. år. Det er lidt over 300.000 danske kroner.  Ikke alle universiteter er så dyre; gennemsnittet er (eller var i 2014) “kun” 9139 dollars, dvs. lidt over 60.000 danske kroner, Men billigt er det bestemt ikke, og nogle i USA påstår at det aldrig vil kunne lade sig at gøre at have gebyrfrie universitetsuddannelser.

Hvorfor er det blevet så dyrt at være universitetsstuderende i USA? En artikel i New York Times afslører hvorfor. Også i USA er der et tilskud til videregående uddannelser; den amerikanske stat giver faktisk flere midler (også justeret for inflation) end i 1960’erne, hvor undervisningsgebyrerne var små. Det er heller ikke de fuldtidsansatte universitetslæreres lønninger, der er årsagen til de høje gebyrer; her er lønnen omtrent som i 1970’erne.

Hovedårsagen er en anden: Der er sket en voldsom vækst i det administrative personale. På de universiteter, der er del af California State University (som er offentligt drevne, i den forstand at de hører under delstaten Californien) voksede antallet af fuldtidsansatte undervisere fra 11.614 til 12.019 i perioden fra 1975 til 2008, mens antallet af administrativt ansatte voksede fra  3800 til 12183, dvs. med 221 procent.

(Visited 175 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar