Kategorier
Blog Menneskerettighederne

De ubehagelige menneskerettigheder

Foto: POLFOTO.
Foto: POLFOTO.

Et af de vigtige instrumenter i international lov på menneskerettighedsområdet er den europæiske menneskerettighedskonvention, der blev til på foranledning af Europarådet (som ikke har med EU at gøre). Tilbage i 1949 var det Storbritannien, der i høj grad stod bag udformningen af konventionen, og en af hovedarkitekterne var Sir David Maxwell-Fyfe, der var en ledende konservativ politiker.

Tiderne er unægtelig skiftet. Nu vil den konservative regering i Storbritannien have landet trukket ud af konventionen.

På samme tid blev FNs konvention om flygtninges retsstilling til, og her var det Danmark, der i høj grad var med til udforme denne konvention, der blev til virkelighed i 1951. Dengang havde Danmark en borgerlig regering med deltagelse af Venstre og Konservative.

Også her er tiderne skiftet. I dag fortæller den socialdemokratiske gruppeformand Henrik Sass-Larsen i et interview, at Danmark skal ignorere denne konvention. Venstre og Dansk Folkeparti har allerede i flere år talt for et sådant “opgør med konventionerne”, og Venstre bakker op om den britiske regerings målsætning.

Begge disse vigtige konventioner blev til i årene efter 2. verdenskrig, hvor der havde været (og stadig var) et stort antal flygtninge i Europa og hvor man først nu forstod hvor voldsomme overgreb, der var fundet sted under nazismen. Dengang blev konventionerne til i en erkendelse af at dette, at mennesker er på flugt, ikke er et midlertidigt fænomen, og at der derfor er nødt til at være international lovgivning og internationalt baserede løsninger. Nu er det som om ledende europæiske politikere prøver at feje denne historie væk. Det er trist at overvære hvordan menneskerettighederne i dag bliver set som en ubehagelig forhindring og hvordan den internationale enighed består i, at man vil lave rent nationale løsninger.

(Visited 107 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar