openaccess

EU har som ambition af at alle forskningspublikationer fra EU-lande skal være open access i 2020. Det er en god idé, men det bliver dyrt. Der findes nemlig to former for open access, nemlig “grøn” open access og “gylden” open access. Den grønne model lader publikationer være frit tilgængelige uden betingelser, men den gyldne model lader kun publikationer være frit tilgængelige hvis forfatterne betaler et gebyr for det. De traditionelle forlag betjener sig i stort omfang af denne gyldne model, og billig er den ikke. Springer-Verlag forlanger 3000 dollars pr. artikel! Hvis man skal betale et sådant beløb ofte, løber det op.

Lad os prøve at sammenligne med musikverdenen. Her kan man se flere og flere musikere, der går uden om de traditionelle store pladeselskaber,  selv kontrollerer egne musikudgivelser og selv har ophavsretten til dem.. En af de nyere kanaler, der er et alternativ til pladeselskaberne, er Bandcamp. Bandcamps egen status fra maj i år afslører, hvor godt det faktisk går for Bandcamp lige nu. Hver måned betaler fans kunstnere 4,3 millioner dollars via Bandcamp, og de køber cirka 25.000 plader om dagen. Omkring 6 millioner fans har købt musik over Bandcamp. Og Bandcamp var været en overskudsforretning siden 2012.

Man skal passe på med alt for direkte sammenligninger, for forskere skal ikke (endnu ikke – uha! jeg håber ikke nogen i ministeriet læser med her) leve af indtægter fra salg af deres publikationer, mens professionelle musikere i sagens natur gerne vil leve af deres musik.

Men der er et incitament alligevel; redaktionerne for videnskabelige tidsskrifter er forskere, der arbejder gratis. Jeg er selv med i redaktionen for et tidsskrift udgivet af et stort forlag, og det får jeg ikke en øre for. Den bedste model vil derfor være at etablere en slags “forskernes Bandcamp”, hvor EU eller de enkelte lande skaber støtteordninger, der skal sikre betaling til medlemmer af redaktionerne på grønne open access-tidsskrifter. Eventuelt kan man også give direkte støtte til etablering af nye publikationskanaler af denne slags, drevet af forskerne selv. Det skal være en støtteordning, hvor muligheden for støtte (enten som et pengebeløb eller mulighed for en slags frikøb) systematisk lokker redaktionerne af velrenommerede tidsskrifter på kommercielle forlag til at hoppe af og gå over til de nye, grønne open access-kanaler. Lyder det ufint med sådan en strategi? Måske, men den kan ikke være mere ufin end den nuværende praksis hos de store forlag – tværtimod.

(Visited 140 times, 1 visits today)