Udsnit fra "håndværkerkalender". Det var ikke muligt at finde kvindens ansigt.

Udsnit fra “håndværkerkalender”. Det var ikke muligt at finde kvindens ansigt.

Tidligere i denne uge observerede jeg i forbindelse med min pædagogiske vejledning en adjunkt på et andet institut på AAU, der underviste på en kandidatuddannelses 7. semester. Jeg bemærkede bagefter at kønsfordelingen var helt usædvanligt skæv – på holdet med omkring 30 studerende var der én eneste kvinde. Det var rent ud sagt lige så dårligt som på datalogi (og så er det skidt). Min kollega fortalte mig, at det da også var meget nedslående. Men, tilføjede han, de fleste af de studerende på den pågældende kandidatuddannelse har været ansat i byggefagene, og her er kønsfordelingen ekstremt skæv. I Danmark udgør kvinder mindre end 10 procent af alle beskæftigede i byggebranchen. Derfor bliver den skæve kønsfordeling reproduceret.

Kvinderne i byggefagene oplever – præcis ligesom jeg har erfaret, at det er tilfældet for kvinder i datalogi og IT-professioner – meget ofte at de først bliver accepteret, når de er “en af gutterne”. For 5 år siden lavede SFI en rapport om kvinders oplevelse af at arbejde i byggefagene, og den peger på netop dette som en udfordring.

Tilfældet vil, at jeg et par dage senere, via et kritisk opslag på Facebook, opdager at Bilsby, et  firma, der udlejer skurvogne og pavilloner til brug i byggefaget, også tilbyder en særlig drengerøvsvogn. Med denne skurvogn følger der en Josefine, og om hende skriver Bilsby

I vores nye Drengerøvsvogn løber du ind i Josefine.

Josefine er den friske pige på byggepladsen, der altid er med på sjov og en lille smule ballade. Hun har “glimt i øjet”, er helt utroligt god til at holde varmen og bruger kun meget sjældent sit termotøj.

Hun er håndværkerbabe’n alle drengene vil lægge arm med, hun er med på den værste, og hun er ikke bleg for at gå med dig på lokum.

Nogle vil nu sige, at dette bare er uskyldig humor osv. Men det er bare et udtryk for slet skjult sexisme i dens grundantagelser om hvordan man skal være i denne branche: Hvis man arbejder i byggefagene er man en mand (og man er en heteroseksuel mand). Og kvinder er nogen, man(d) først og fremmest har seksuelle fantasier om – måske endda nogen, der foregår på et toilet?

Det er trist, at der er firmaer i byggefaget, der i vore dage markedsfører den slags. Det kunne være interessant at høre, hvad Bilsby har at sige om den ekstremt skæve kønsfordeling i den danske byggebranche og om hvordan deres “drengerøvsvogn” med Josefine er tænkt ind i denne sammenhæng. De har dog næppe tænkt ret langt.

(Visited 384 times, 1 visits today)