2016-11-20-11-19-13

Man kan netop ane Hanoi bag det grå smogdække.

2016-11-20-12-52-32

Udsigten fra 19. etage en tidlig søndag eftermiddag.

2016-11-20-10-28-28

Lange køer i paskontrollen.

Mørket er ved at sænke sig her kl. 17.45.

Vietnamesiske forårsruller.

Måske er det juleudsmykning; der er faktisk et juletræ på hotellet.

Så ankom jeg til Hanoi efter en lang flyrejse med kun lidt søvn. Kontrasten til Nordjylland i november kunne ikke være mere udtalt med temperaturer lige under 30 grader, og det gør bestemt ikke noget, når man som jeg har et særdeles anstrengt forhold til den danske udgave af november. Solen går dog ned ved 17.30-tiden her i Nordvietnam, så på den måde mærker man at det ikke er “rigtig” sommer.

Også den fysiske atmosfære er et kapitel for sig – desværre. Selv på en solrig dag er der gråvejr her; forklaringen er noget for kloden så dårligt som smog. Der er ganske mange biler her, og en sand sværm af små scootere. Alle minder om Østasien som cyklernes land hører de gamle films verden til. Efter kun en kort gåtur i kvarteret omkring hotellet kunne jeg mærke  smoggen i luftvejene.

En anden interessant konsekvens af al denne trafik er, at det kan være noget af en ekspedition at gå over gaden. Dette har min søster og hendes mand, der var her for nogle år siden, allerede advaret mig om. Og de overdrev ikke. Nogle steder er der trafiklys, som i det store og hele bliver overholdt, men mange andre steder er man nødt til bare at gå ud på gaden.

Det er specielt nu at befinde sig i et land, jeg kun kender fra min barndoms triste nyheder om en grusom krig og fra mine møder med flygtninge og deres danske efterkommere. På vej til hotellet kom taxien forbi et stort museum med tanks og kampfly fra denne krig, der kostede mere end fem millioner vietnamesere livet.

Jeg bor på 19. etage på et (synes jeg) rigtig flot hotel, og det til en pris som ikke vil kunne få Moderniseringsstyrelsen til at stejle. Hotelværelset er af en sådan beskaffenhed, at jeg har valgt at forevige det med en video (og så lykkedes det mig endda at overse køkkenet). Se bare.

(Visited 84 times, 1 visits today)