Naomi Klein

På én måde er Donald Trump indbegrebet af et menneske, mange af os gerne vil lægge afstand til. Måske er det fordi han repræsenterer så mange trælse egenskaber, vi selv slås med?

Naomi Klein har et lille afsnit i sin bog No Is Not Enough, der rummer en usædvanligt god observation, nemlig at det er vigtigt at hver enkelt af os gør op med sin indre Trump. Afsnittet er baseret på en artikel fra The Nation, som man kan læse dér.  Jeg husker, hvordan Jacob Holdt engang sagde noget lignende om danske forhold, nemlig at vi alle har en lille Pia Kjærsgaard derinde, som har det med at tale med i alt hvad vi foretager os.

Det er den indre Trump, der skriver korte, uovervejede beskeder på Twitter og Facebook. Det er den indre Trump, der hidser sig op og sviner sine modstandere til. Det er den indre Trump, der lader sine fordomme få frit løb. Det er den indre Trump, der hoverer og er grandios. Det er den indre Trump, der synes at man skal brande sig selv og gøre sig selv til en slags varemærke. Selv på de steder på nettet og ude i den fysiske virkelighed, hvor alle gerne vil være tolerante, dukker den indre Trump frem. Der er rigtig megen smålighed og foragt på f.eks. Ekstra Bladets Nationen, men man finder desværre også noget lignende også i f.eks. feministiske og antiracistiske kredse. Også her får den indre Trump nogle gange frit løb mod mål.

Vi er nødt til at gøre op med den indre Trump, vi alle slæber rundt på, for det er den, der skaber splittelse imellem os.

(Visited 38 times, 1 visits today)