Kategorier
Blog Den akademiske biks Undervisning

Mere eller mindre krævende?

Da jeg selv studerede matematik, var det semesteret MAT2 (i dag 4. semester af matematikuddannelsen), som havde ry for at være det sted, hvor det blev mere intenst – her lå kurserne i algebra og analyse og et projekt om statistik. Sidste efterår, da jeg var på Institut for matematiske fag, kunne jeg høre at det stadig var algebra og analyse, der havde ry for at være det første “hårde” semester på matematik.

Senere, da jeg studerende datalogi, var det semesteret DAT2 som havde det samme ry. Her lå kurser om oversætterkonstruktion, syntaks og semantik og operativsystemer og et projekt om definition og implementation af programmeringssprog. I dag har 4. semester på datalogi- og softwareuddannelserne et helt tilsvarende indhold, og det er tydeligt, at det har ry for at være det første “hårde” semester her.

(I alle tilfælde er der derfor også en underforstået antagelse om at de første semestre ikke er så hårde.)

I en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut bliver førsteårs-studerende på videregående uddannelser spurgt om de uddannelser, de går på, er mere eller mindre krævende end de forventede. Der er tale om studerende fra universiteter, professionshøjskoler, erhvervsakademier, kunstneriske og maritime uddannelser.

Lidt over hver anden studerende svarer, at deres uddannelse er mere krævende, end de havde forventet. Det er kun 15 procent, der svarer at uddannelsen er mindre krævende end forventet.

Undersøgelsen siger noget om en uoverensstemmelse mellem de studerendes forventninger og den virkelighed, de møder, og på den måde bør det mane til eftertanke både hos de gymnasiale og de videregående uddannelser.

Det er desværre lidt uklart for mig hvad undersøgelsen helt præcis afslører om uddannelserne, og derfor er det svært for mig at finde ud af, om man skal sætte ind og i så fald hvordan. Jeg kunne især godt tænke mig at finde ud af hvad ordet “krævende” egentlig dækker over. Betyder det ekstra stor arbejdsbelastning, læringsmål der er særligt abstrakte eller noget andet?

(Visited 59 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar