Udgravningen af en massegrav i Srebrenica. Foto: Staton R. Winter/Associated Press

For seks et halvt år siden, da jeg netop var begyndt at skrive her, reagerede jeg på at det omsider var lykkedes at pågribe den serbiske krigsforbryder Ratko Mladic. Dengang mente nogle, at støtten til Mladic blandt serberne nu ville forsvinde.

I dag sluttede retssagen mod Mladic omsider, og denne mand, der er ansvarlig for drabet på 8000 mennesker ved massakren i Srebrenica, fik livsvarigt fængsel – men det tog 22 år, før det kom så vidt. På én måde er denne uges dom et punktum for den grusomme krig i det tidligere Jugoslavien. Men der er stadig udbredt støtte til ham blandt serbere, og nogle gange kan jeg ikke lade være med at spekulere på om dagens dom desværre snarere er at betragte et komma. Krigen i det tidligere Jugoslavien var måske i virkeligheden bare et af de tidlige og mest tydelige eksempler på netop den form for nationalisme, der nu i så mange afskygninger er blevet så udbredt i Europa. De serbiske nationalister ser da også i vore dage partier som f.eks. Alternative für Deutschland som allierede.

Og jeg kan heller ikke lade være med at tænke på, at der netop i de seks et halvt år, der er gået fra Mladics pågribelse til domfældelse, har udspillet sig en mindst lige så blodig borgerkrig i Syrien. Vil det mon også tage 22 år, før krigsforbryderne fra dén krig bliver dømt?

Én af de serbere, der ikke kunne leve med Ratko Mladics gerninger, var i øvrigt tilsyneladende hans datter, der begik selvmord. Efter sigende fik hun en depression som konsekvens af at skulle leve med faderens krigsforbrydelser.

(Visited 68 times, 1 visits today)