Kategorier
Blog Det er din egen skyld Menneskerettighederne

Lighed for loven?

I sin majestætiske retfærdighed forbyder loven både rige og fattige at sove under broer, tigge på gaden og stjæle brød.

Sådan skrev den franske forfatter Anatole France, der i 1921 fik Nobelprisen i litteratur.  Et af de seneste eksempler på denne mærkværdige fortolkning af at “alle er lige for loven” er den såkaldte tiggerlov, der gør det muligt at udvise hjemløse fra en hel kommune i op til to år.

Ligesom bl.a. integrationsydelsen blev denne lov indført med en begrundelse om at man vil ramme udlændinge, og her det, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kalder for “utryghedsskabende tiggeri”. Men fordi dansk lovgivning ikke må diskriminere (og her tilføjer tilhængerne af denne slags love altid “desværre”), skal alle rammes. Målet er derfor at lave lovgivning, der “diskriminerer i praksis”, men formelt overholder menneskerettigheder. Oprindelig var Socialdemokratiet imod tiggerloven, men skiftede siden holdning, formodentlig fordi loven havde som intention kun at ramme udlændinge.

Tiggerloven og integrationsydelsen er samtidig eksempler på lovgivning, der er rettet mod i forvejen udsatte grupper i befolkningen. Det store skel i samfundet i dag ser ud til at gå mellem dem, der ikke har et arbejde, og dem, der har det – og den sidstnævnte gruppe bliver aldrig berørt af denne slags love. Derfor er det muligt for de mange politikere, der bejler til de mange vælgere, der har arbejde, at forsvare denne lovgivning. Tiggere og flygtninge kan ikke stemme.

Men det turde stå klart, at man ikke kan udføre “diskrimination i praksis”. Integrationsydelsen har allerede ramt mange danske statsborgere. I september i år blev den første dansker sigtet efter tiggerloven.

Hvad er det i det hele taget, “tiggerloven” kan opnå? Det er helt klart tilfældet, at det organiserede tiggeri er et problem, men tiggerloven rammer ikke bagmændene, men deres ofre, nemlig tiggerne selv. Mange af dem, der deltager i organiseret tiggeri, er nemlig (som jeg har nævnt tidligere her) ofre for trafficking. Og bag det hele lurer det sociale problem, der hedder fattigdom. Det kan man ikke forbyde sig ud af.

(Visited 164 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar